Syriëstrijder Jejoen komt terug naar België

Dimitri Bontinck, vader van Jejoen © BELGA

Jejoen Bontinck, de bekeerde moslim die naar Syrië trok om er mee te vechten tegen het regime van Assad, komt terug naar ons land.

Syriëstrijder Jejoen Bontinck zou volgende week maandag terug in België zijn. Dat stelt zijn vader Dimitri Bontinck in Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

“Hij is de Syrische grens nog niet over, maar hij is in veiligheid. Ik ga hem nu terughalen met behulp van Franse en Nederlandse privéorganisaties. Ik zit al in het buitenland. Mijn derde missie is begonnen. Die zou maximaal drie dagen mogen duren”, zo zegt Bontinck.

Advocaat

Volgens de vader is de jongeman “in goede gezondheid en niet getraumatiseerd”. “Dat weten we dankzij gesprekken via Skype. Als ik slaag in mijn missie, dan stappen we eerst naar onze advocaat en daarna naar de politiediensten.”

Wat er verder met Jejoen gebeurt, zal afhangen van justitie. De onderzoeksrechter zal beslissen of Jejoen al dan niet moet worden voorgeleid. Alle teruggekeerde Syriëstrijders zitten momenteel in de gevangenis. Sommigen omdat ze verdacht worden van criminele feiten in Syrië, anderen omdat ze opnieuw optrokken met sharia4belgium.

Depressief

Jejoen vertrok op 22 februari naar Syrië. In maart raakte het nieuws bekend. Jejoen was er toen in geslaagd om contact te maken met zijn ouders. “Ik ben depressief en ziek. Ik wil zo snel mogelijk naar huis maar ik mag niet van de organisatie”, luidde het. Vader Bontinck ondernam vervolgens twee vergeefse missies naar Syrië om zijn zoon terug te halen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content