Syrië 1212: ‘Wij kiezen geen partij: er zijn geen goede of slechte slachtoffers’

© Reuters
Simon Demeulemeester

Erik Todts, coördinator van Syrië 1212, ziet geen reden tot pessimisme, ondanks het moeilijke klimaat rond Syrië. ‘We wisten dat het moeilijk zou worden. Maar dit is onze morele plicht’

De actie 1212 voor Syrië gaat onder niet al te gunstig gesternte van start. Het is ‘gemakkelijker’ een liefdadigheidscampagne te voeren rond een natuurramp dan rond een oorlog. Laat staan een oorlog zoals die in Syrië woedt. De teller staat op 350.000 euro – amper 3 eurocent per Belg. Toch ziet coördinator van 1212 Erik Todts geen reden tot pessimisme: ‘We wisten dat het moeilijk zou worden. Maar dit is onze morele plicht. Alles wat we ophalen is mooi meegenomen.’De actie Syrië 1212, een consortium van Caritas International, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Dokters van de Wereld en UNICEF België, is niet de gemakkelijkste. Ontmoedigt dat jullie?

Erik Todts: “Helemaal niet. We wisten dat het moeilijk zou worden, maar we moeten dit doen. Het is een morele verplichting. Uiteraard zullen we niet zoveel ophalen als bij een aardbeving, maar alles wat we ophalen is mooi.

Ik ben optimistisch, want er staan nog enkele zaken in de steigers. We hebben meer dan 600 gemeenten aangeschreven, daar begint nu respons op te komen. Met de Franstalige media zijn we nog in gesprek. De actiedag is ook geen eindpunt, we laten de lijnen open.”

Vindt u dat de politiek verantwoordelijkheid draagt voor de negatieve sfeer rond Syrië?

Erik Todts: “We leven nu eenmaal in een maatschappij waar angst gemakkelijker komt bovendrijven. Tegenover die angst moeten wij dan een inclusieve boodschap van solidariteit brengen. Dat botst uiteraard. Eigenlijk valt het klimaat al bij al mee. De kleine minderheid van criticasters bepaalt niet de boventoon. Over het algemeen wordt positief en genuanceerd gesproken over Syrië.

Ik ben alvast tevreden dat het probleem sterk de agenda bepaalt, dat het debat over de zin van hulpverlening gevoerd wordt.”

Sommige mensen vrezen dat hun geld bij de ‘foute partij’ terecht zal komen.

Erik Todts: “Onze insteek is duidelijk humanitair: wij willen levens redden. Wij staan aan de kant van de slachtoffers, en er bestaan geen goede of slechte slachtoffers.”

Dus jullie zullen ook gewonden uit het leger van Bashar Al-Assad verzorgen?

Erik Todts: “Onze focus ligt op burgerslachtoffers. In dergelijke situaties kan je echter nooit uitsluiten dat er soldaten ook in onze hospitalen terecht komen. We huldigen een heel duidelijke ethiek van onpartijdigheid, wij maken geen onderscheid tussen goed en slecht.”

Hoe moeilijk is het om jullie werk te doen in Syrië?

Erik Todts: “In door rebellen gecontroleerd gebied kunnen we werken. De VN kon bijvoorbeeld in rebellengebied een watercentrale herstellen, waardoor 4 miljoen gezinnen weer water hebben. Dat is een enorme prestatie. Elders zitten we compleet in de clandestiniteit en daar is het erg complex werken.

Wij sturen wel enkele expats mee met de informele netwerken daar, maar het zijn de Syriërs zelf die de grootste risico’s nemen. We weten dat het regime van Assad niet aarzelt om medische posten aan te vallen.”

Hoeveel hopen jullie op te halen met 1212?

Erik Todts: “Ik wil me niet vastpinnen op een bedrag. De behoeften ginds groeien en dus groeien onze budgetten mee. Op enkele weken tijd is het aantal gewonden gestegen van 4 miljoen naar 6 miljoen. alles wat we binnenhalen is meegenomen. Wat we nu al hebben, is onvoldoende.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content