Sven Gatz stapt uit nationale politiek

15/04/11 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Vlaams parlementslid Sven Gatz (Open VLD) stapt uit de nationale politiek en wordt directeur van de Belgische Brouwers.

Sven Gatz stapt uit nationale politiek

© Belga

De Open VLD'er kondigde zijn ontslag vrijdag zelf aan op zijn website.

Gatz begon zijn politieke carrière in 1988 bij de Volksunie-jongeren. Hij engageerde zich nadien voor ID21, de VU-alliantie rond Bert Anciaux. Bij het ter ziele gaan van de Volksunie in 2001 opteerde de Brusselaar voor Spirit. Toen die echter een partnerschap sloot met de Vlaamse socialisten stapte Gatz samen met Patrik Vankrunkelsven over naar VLD.

Sven Gatz is momenteel fractieleider van de Vlaamse liberalen in het Vlaams parlement. Hij zetelde tussen 1995 en 2004 in het Brussels parlement. Sinds 1999 is hij Vlaams volksvertegenwoordiger en sinds 2000 zetelt hij ook in de gemeenteraad van Jette.

"Na twintig jaar in de wereld van politiek en beleid - drie jaar op een ministerieel kabinet, een jaar bij een administratie en zestien jaar in het parlement - is het nu tijd om aan deel twee van mijn leven te beginnen. Ik heb het voorrecht gehad om in 1995 op achtentwintigjarige leeftijd als volksvertegenwoordiger te mogen beginnen, wat mij vandaag de mogelijkheid geeft om op een nieuwe uitdaging in te gaan", zo schreef Gatz op zijn website.

"Verlies voor de politiek"

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo "betreurt" het vertrek van zijn partijgenoot. "De politiek verliest een sterke kracht, de Belgische Brouwers winnen er één", aldus De Croo.

Volgens De Croo was Gatz het typevoorbeeld van een degelijk en ernstig politicus, voor wie die inhoud belangrijker is dan de perceptie, en nam hij het als 'Brusselse Ket' steeds op voor Brussel. "Hij is een echte Vlaamse Brusselaar die een duidelijke toekomstvisie heeft voor zijn stad. Brussel verliest met
zijn vertrek een belangrijke belangenbehartiger in het Vlaams parlement", stelt De Croo.
Passie voor bier

Gatz' beslissing om vanaf 1 september de job van directeur van Belgische Brouwers te gaan uitoefenen, heeft met zijn passie voor bier te maken: "Ik ben zytholoog, microbrouwer, geef lezingen over de Belgische bierrijkdom, introduceerde het parlementsbier Halfrond, zorgde voor het Nerobier met de vzw Brussels Beer Capital of the World, enz. Ik zie mijn nieuwe opdracht dan ook als een fijne uitdaging om het Belgisch bier als economisch en cultuurproduct op een positieve manier onder de aandacht te kunnen brengen de komende jaren", aldus Gatz.

Gatz stelt zijn functie als fractievoorzitter ter beschikking van zijn partij, maar blijft wel gemeenteraadslid in Jette. (TE)

Lees meer over:

Onze partners