'Suikertaks op frisdrank vanaf 2016'

18/09/15 om 04:43 - Bijgewerkt om 04:43

Vanaf 2016 komt er een suikertaks op álle suikerhoudende frisdranken, niet enkel op alcopops zoals Bacardi Breezer. Volgens regeringsbronnen is daarover een consensus bereikt.

'Suikertaks op frisdrank vanaf 2016'

Maggie De Block © Belga

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Van cola tot Smirnoff Ice: vanaf volgend jaar zal je op zulke suikerrijke dranken meer belasting betalen. Die maatregel uit de taxshift wordt de komende jaren geleidelijk ingevoerd. Hoe hoog de suikertaks per fles of blikje zal zijn, is nog niet duidelijk, maar hij moet volgend jaar al wel 50 miljoen euro opbrengen extra belastingen opbrengen. Dat bedrag verhoogt volgens de krant elk jaar met 50 miljoen, om in 2020 op kruissnelheid te komen met een opbrengst van 250 miljoen.

Geen vettaks

Lightdranken en vetrijke voeding worden niét extra belast, zo zeggen regeringsbronnen in de krant. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) haalt hiermee haar slag thuis. Zij wilde van in het begin alle suikkerrijke dranken belasten. Andere regeringspartijen keken enkel in de richting van alcopops, maar dat zou niet genoeg opgeleverd hebben.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners