Succesvol eerste FDF-congres na breuk met MR

09/10/11 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Op het eerste FDF-congres na de breuk met de MR daagden 600 partijmilitanten op. De andere Franstalige partijen waren kop van jut in de diverse speeches.

Succesvol eerste FDF-congres na breuk met MR

© Belga

Het eerste FDF-congres sinds de breuk met de MR lokte meer dan 600 partijmilitanten. Het was een gelegenheid om uit te halen naar de andere Franstalige partijen.

Het akkoord over de splitsing van de kieskring BHV deed het verbond tussen de Franstalige liberalen en het FDF springen. Voortaan gaan de Fédéralistes Démocrates Francophones zelfstandig door het leven. Fractieleider in het Brussels parlement en burgemeester van Oudergem Didier Gosuin mocht als eerste uithalen naar de andere Franstalige partijen. "Respect opbrengen voor de beloftes die werden gedaan aan de kiezer betekent niet dat je radicaal bent. Het FDF is dat niet.

De stigmatisering omdat we niet akkoord gaan met het eenheidsdenken - die PS-cdH-MR-Ecolo-soep die zoveel ingrediënten bevat dat ze geen smaak meer heeft, behalve de bittere smaak van verloochening - moet stoppen", verklaarde hij onder luid applaus. Volgens Gosuin benijden de andere partijen de coherentie van het FDF. "De anderen hebben vier jaar lang de uitbreiding van Brussel beloofd indien BHV zou worden gesplitst. Ze waren voor niets vragende partij, maar stemden toch in met de chantage om eerst een staatshervorming te onderhandelen vooraleer een regering te vormen".

De FDF'er benadrukte dat de Vlamingen nu alles krijgen en zei ervan overtuigd te zijn dat ze binnenkort een nieuwe reeks eisen op tafel zullen leggen. Met een klein beetje meer overtuiging hadden de Franstaligen dit kunnen counteren, klonk het. (Belga/INM)

Onze partners