Stuurgroep Oosterweeldossier bijeen

22/09/10 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:57

De stuurgroep rond de Oosterweelverbinding is woensdag om 11 uur samengekomen. Dat lijkt erop te wijzen dat de landing in het aanslepende Antwerpse mobiliteitsdossier is ingezet.

Stuurgroep Oosterweeldossier bijeen

© Belga

De stuurgroep rond de Oosterweelverbinding is woensdag om 11 uur samengekomen, meldt Belga. Dat lijkt erop te wijzen dat de landing in het aanslepende Antwerpse mobiliteitsdossier is ingezet.

De vijf betrokken 'Oosterweelministers' - minister-president Kris Peeters (CD&V), viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A), viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA), minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) en minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) - bogen zich woensdagochtend om 8 uur over het Oosterweeldossier.

Om iets voor 11 uur arriveerde Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V) op het Martelaarsplein. Hij bevestigde dat de stuurgroep rond de Oosterweelverbinding was samengeroepen.

Die stuurgroep bestaat naast de vijf genoemde ministers en Van Peel ook uit BAM-voorzitter Karel Vinck, Antwerps burgemeester Patrick Janssens en projectleider Jaak Polen.

De stuurgroep was door de Vlaamse regering aangesteld om de voorbije maanden de tunnelvariant voor de Antwerpse Oosterweelverbinding uit te werken.

Tunnel of brug?

Volgens verschillende bronnen is de kans klein dat de brugvariant - de Lange Wapper - het haalt en zou er gekozen worden voor de tunneloptie of voor een "tussenoplossing".

In dat geval is het wel meteen de vraag hoe de meerkost van die tunnel (200 à 400 miljoen euro) kan verantwoord worden en wie ervoor moet opdraaien. In het dubbelbesluit dat de Vlaamse regering in maart nam, stond dat de tunnel niet duurder mocht zijn dan de brug.

Goede oplossing/uitvoerbaar

Voor aanvang van het kernkabinet van de Vlaamse regering bleven de betrokken viceministers-presidenten en ministers bijzonder karig met commentaar. Bourgeois en Lieten hopen naar eigen zeggen vooral dat er woensdag een "goede oplossing" gevonden wordt.

Voor Crevits moet de beslissing vooral "uitvoerbaar" zijn. Zij toonde zich niet zeker dat er woensdag al een compromis kan bereikt worden.

Onze partners