Studie maakt magere Belgische Nobelprijsoogst des te onbegrijpelijker

11/10/12 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

(Belga) Meer boterhammekes eten om een sportman te worden en meer chocolade om topwetenschapper te zijn? Een studie in het door de band als zeer ernstig ingeschatte Amerikaanse medische tijdschrift New England Journal of Medicine stuit in haar waarheidsgehalte op de Belgische realiteit. De studie stelt namelijk dat hoe meer een land chocolade eet, hoe meer Nobelprijswinnaars het telt. Belgen eten, zoals bekend, veel chocolade (jaarlijks gemiddeld zes kilo), maar halen nog minder Nobelprijzen dan Olympische medailles.

Volgens de studie van Franz Messerli van de Universiteit van Columbia in New York danken chocola en intelligentie hun band aan flavonoïden, sterke antioxidanten die je vindt in bruine cacaobonen, groene thee en rode wijn. Zij verminderen het risico op dementie en verhogen de geestelijke prestaties bij oudere mensen, stelt Messerli. Extra voordeel: chocola geldt ook als afrodisiacum. De studie bevestigde het vermoeden van de professor: er is een verband tussen het gebruik per hoofd en het aantal Nobel-laureaten per tien miljoen inwoners in 23 (onderzochte) landen. België behoort wel degelijk tot die onderzochte landen, zit echter niet in de kopgroep, maar gewoon in het peloton. Ook in het huidige Nobelseizoen staat de Belgische teller nog op nul. Ons land heeft nog één kans: een winnaar morgen/vrijdag van de Nobelprijs voor cde Vrede. (KAV)

Onze partners