Yves T'Sjoen
Yves T'Sjoen
Hoogleraar moderne Nederlandse literatuur (UGent) en verbonden aan de Universiteit Stellenbosch
Opinie

27/09/16 om 06:56 - Bijgewerkt om 06:56

Studentenprotest Zuid-Afrika: 'Zal keuze voor Engels aan universiteit leiden tot meer sociale rechtvaardigheid?'

'In een land dat gebukt gaat onder schrijnende armoede en ongeletterdheid, is het van belang degelijk onderwijs te voorzien, ongeacht op welk niveau, voor zoveel mogelijk mensen', schrijft Yves T'Sjoen over de studentenprotesten aan de Zuid-Afrikaanse universiteiten.

Studentenprotest Zuid-Afrika: 'Zal keuze voor Engels aan universiteit leiden tot meer sociale rechtvaardigheid?'

Studenten van de universiteit van Stellenbosch protesteren tegen hogere inschrijvingsgelden. © Reuters

Twee weken geleden is de bibliotheek van de rechtsfaculteit in KwaZulu-Natal in brand gestoken. Ook op de universitaire campus van Pietermaritzburg zijn ongeregeldheden gerapporteerd. De colleges aan de Universiteit van Kaapstad zijn sinds vrijdag opgeschort en examens konden bijgevolg niet plaatsvinden. Het studentenprotest komt overgewaaid naar de Kaap.

Gisteren is het faculteitsgebouw Lettere en Sosiale Wetenskappe van de Universiteit Stllenbosch waar ik werk een tijdlang bezet door activisten. In het hele land wordt momenteel actie gevoerd en zijn colleges en examens geschorst. Voorlopig verloopt de contestatie aan de US niet gewelddadig, op een gebroken raam na zoals ik kon constateren. De toegang tot de universiteitsbibliotheek werd vorige week een tijd lang versperd.

Onze partners