Studenten zetten RTBF een neus

20/03/12 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

De studenten van de Naamse rechtsfaculteit hebben Hendrik Vuye verkozen tot beste professor van dit academiejaar. Bij de RTBF lachen ze groen.

Studenten zetten RTBF een neus

Sinds bekend is dat N-VA-voorzitter Bart De Wever voor zijn ideeën over de staatshervorming ook een beroep doet op grondwettelijk onderbouwde adviezen van Hendrik Vuye, wordt die laatste regelmatig onder vuur genomen in de Franstalige media. Vooral de openbare omroep RTBF doet er alles aan opdat de Naamse universiteit Vuye als professor grondwettelijk recht aan de deur zou zetten.

De jongste stok om hem te slaan was een opiniebijdrage van Vuye in De Morgen over de tijdelijke herziening van artikel 195 van de grondwet. De zes partijen van de regering-Di Rupo, samen met Groen en Ecolo, hebben die nodig om hun akkoord over de zesde staatshervorming uit te voeren. Vuye sprak over 'grondwetsfraude'. Volgens hem wordt artikel 195 vooral buitenspel gezet om een aantal compensaties voor de Franstaligen in de grondwet te verankeren.

Racist
Na het verschijnen van die bijdrage, op 15 februari, wijdde de RTBF meteen een item aan Vuye in het avondjournaal. Een journalist trok daarvoor met een cameraploeg naar Namen en vroeg er op de campus aan rechtenstudenten of Vuye geen racist was en of hij niet ontslagen diende te worden. In het RTBF-journaal werd gesuggereerd dat de leiding van de universiteit zich over de kwestie zou buigen.

Enkele studenten die aan het woord kwamen, schrokken echter zo hard van de teneur van de RTBF-berichtgeving dat ze zich persoonlijk verontschuldigden bij Vuye. Tijdens het eerste college na de uitzending kreeg hij ook een spontaan applaus.

Rector Yves Poullet van de Naamse universiteit kon er evenmin mee lachen en schreef een gepeperde brief naar de voorzitter van de raad van bestuur van de RTBF, Bernadette Wynants. Volgens Poullet stoelde het RTBF-item over Vuye op non-informatie en getuigde de redactionele aanpak van een gebrek aan respect voor de journalistieke deontologie. Hij onderstreept bovendien dat er over Vuye en zijn lessen nooit klachten zijn geweest. Wynants heeft de zaak aangekaart bij de directie van de RTBF.

Beste professor
De studenten van de Naamse rechtsfaculteit hebben niet gewacht op de afwikkeling van deze affaire binnen de RTBf en hebben Vuye verkozen tot de beste professor. Dat gebeurde met een unieke score. Meer dan 60 procent van de studenten vindt dat Vuye dit academiejaar hun Poullet d'or verdient. De RTBF maakte geen melding van deze erkenning van de academische meerwaarde van een Vlaamse professor voor een Franstalige universiteit. (PM)

Lees meer over:

Onze partners