Studenten tonen begrip voor verkiezingen in examentijd

26/05/10 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:09

De verkiezingen vallen traditioneel - vervroegd of niet - in de periode waarin de Vlaamse universiteiten en hogescholen hun examens organiseren. Daarom verzocht Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) de onderwijsinstellingen om de examens van 14 juni te verplaatsen. Verplicht gaan stemmen in de eigen woonplaats vraagt immers kostbare studietijd. De Vlaamse universiteiten gaan echter niet op het verzoek in. Opmerkelijk genoeg zijn niet alle studenten daar rouwig om.

Aangezien de examendata al een tijd vastliggen, zijn de universiteiten niet zo happig op veranderingen in het examenschema. Ze menen dat een plotselinge verandering in het rooster de studenten enkel in de war zou kunnen brengen.

Bij de planning wordt immers al rekening gehouden met een zo goed mogelijke spreiding van alle examens. Daarbij komt nog dat lang niet alle studenten op 14 juni examen moeten afleggen.

Studenten die dan wel examens hebben kunnen via de websites van de instellingen volmachtformulieren downloaden om iemand anders te laten stemmen.

De voorzitter van de Leuvense studentenraad LOKO, Jonas Boonen, maakt er geen drama van. "Wij begrijpen niet meteen waarom enkele studenten aandrongen om de examens van 14 juni te verplaatsen. Een verplaatsing van de examens die dag zou de planning in de war sturen en dat zou de spreiding niet ten goede komen. Wij zijn dus zeker tevreden met de beslissing van de universiteit." zegt hij in De Standaard.

De studentenvertegenwoordiger hoopt wel dat in de toekomst meer rekening wordt gehouden met de examenperiodes tijdens het plannen van de verkiezingen. "Al begrijp ik dat dat nu, met de val van de regering, niet is gegaan."

(Ielse Broeksteeg)

Lees meer over:

Onze partners