Studenten dreigen dupe te worden van besparingen Vlaamse regering

25/07/14 om 08:36 - Bijgewerkt om 08:36

Door de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering dreigen studenten hoger onderwijs 400 tot 600 euro extra inschrijvingsgeld te moeten ophoesten. 'Dit kan ervoor zorgen dat jongeren niet gaan studeren', zegt Rik Torfs.

Studenten dreigen dupe te worden van besparingen Vlaamse regering

© Belga

Bij de rectoren van de KU Leuven, UAntwerpen en UHasselt vernam de krant De Morgen dat N-VA, CD&V en Open VLD de dotatie voor universiteiten en hogescholen met 5 procent willen verminderen. Daardoor zouden de werkingsmiddelen met 80 miljoen euro dalen. De enige optie om het verlies te compenseren, zou een verhoging van het inschrijvingsgeld zijn tot bijna een verdubbeling van de huidige bedragen.

In de wandelgangen valt te horen dat bedragen tot rond 1.000 euro voor één jaar studeren aanvaardbaar zouden zijn voor de drie partijen. Momenteel betalen studenten 619,9 euro. Beursstudenten betalen 102,9 euro en bijna-beursstudenten 409,9 euro.

'Democratisering onderwijs in gevaar'

Volgens UHasselt-rector Luc De Schepper leert een eerste berekening dat het inschrijvingsgeld voor niet-beursstudenten in Hasselt zou moeten stijgen met 599 euro. Die universiteit heeft een groter aantal beursstudenten. Elders zou het inschrijvingsgeld zo'n 451,8 euro moeten stijgen.

De Leuvense rector Rik Torfs bevestigt de cijfers. Hij vindt de maatregel van de nieuwe Vlaamse regering onaanvaardbaar. Volgens hem komt de democratisering van het onderwijs in gevaar: 'Het kan ervoor zorgen dat jongeren niet gaan studeren, omdat ze het geld niet opzij kunnen zetten', aldus Torfs in De Morgen. (Belga/TE)

Onze partners