Studenten betalen voor hulp bij thesis

11/06/13 om 07:55 - Bijgewerkt om 07:55

Vlaamse universiteiten maken zich zorgen over de sterke toename van bureaus die studenten helpen met hun thesis.

Studenten betalen voor hulp bij thesis

Steeds meer studenten doen beroep op een gespecialiseerd bureau voor hulp bij het schrijven van een thesis. Volgens de Vrije Universiteit van Brussel wordt zo 'fraude' in de hand gewerkt. Dat schrijft De Morgen.

In Vlaanderen bestaan tientallen bureaus die studenten helpen met hun eindwerk. Zij nemen tegen een uurloon van 28 tot 60 euro een thesis onder handen: van het aanbrengen van een structuur en hoofdvraag tot bronnenanalyse en spellingcontrole. Ook analyseren en interpreteren de bureaus desgewenst statistische gegevens.

Dat valt volgens veel universiteitsbestuurder niet te rijmen met de essentie van een masterproef. Studenten moeten daarmee aantonen dat ze zelfstandig een wetenschappelijk werk kunnen schrijven. Waar de Universiteit Gent en de KU Leuven spreken van 'een schemerzone', reageert de Vrije Universiteit Brussel onverbiddelijker.

Fraude

Vicerector onderwijs Yvette Michotte: "Eigenlijk is het fraude. De masterthesis dient een persoonlijk werk te zijn en als we ontdekken dat een student hulp heeft gekregen, zal dat consequenties hebben". (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners