Studenten besteden meer aan computer dan aan boeken

21/05/15 om 04:38 - Bijgewerkt om 04:38

De meerkost van hoger onderwijs ligt niet alleen bij het hoger inschrijvingsgeld. Ook de computerkosten stijgen, blijkt uit een enquête die mediagroep Guido heeft uitgevoerd.

Studenten besteden meer aan computer dan aan boeken

© BELGA

Voor de enquête, waarover De Standaard bericht, werden 1.644 Nederlandstalige studenten ondervraagd

De enquête bevroeg studenten naar de manier waarop ze technologie (software, hardware, smartphones...) nodig hebben voor hun studies. Bijna alle studenten (97 procent) gaven aan dat ze software nodig hebben voor hun opleiding. Maar slechts in 43 procent van de gevallen voorziet de school een platform waar de studenten de benodigde software kunnen afhalen, of bieden ze de vooropgestelde software aan tegen de goedkoopst mogelijke prijs.

Bijna negen op de tien (87 procent) studenten vinden dat dit altijd de taak van de onderwijsinstelling moet zijn. Net zoals bij software zou de onderwijsinstelling ook hardware (laptop) moeten aanbieden aan de studenten, volgens zeven op de tien (68 procent) respondenten. Een meerderheid van studenten heeft 600 euro veil voor een laptop, en 5 tot 10 euro per maand voor software. Dit zijn kosten die volgens de enquêteurs in stijgende lijn gaan.

Boeken

Een andere verborgen kost zijn de kopieën. Acht op de tien studenten (81 procent) nemen vaak kopieën. Vierenveertig procent betaalt daarvoor minder dan 10 euro, maar voor 23 procent van de studenten loopt dit op tot meer dan 50 euro.

Een andere belangrijke extra kost zijn de boeken. Voor zes procent van de studenten kan dit zelfs oplopen tot meer dan 500 euro per jaar. Het merendeel (40 procent) betaalt echter jaarlijks tussen de 100 en 250 euro per jaar. Drie op de tien studenten zou het papieren boek laten vallen indien de prijs daarmee daalt.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners