Stroom 72 euro duurder door zonnepanelen

31/03/11 om 08:22 - Bijgewerkt om 08:22

Een gemiddeld gezin betaalt vanaf morgen jaarlijks 72 euro meer voor elektriciteit. Aan de basis van die prijsverhoging liggen de zonnepanelen die op steeds meer daken geïnstalleerd zijn.

Stroom 72 euro duurder door zonnepanelen

Wanneer u geen zonnepanelen op uw dak heeft, betaalt u vanaf morgen jaarlijks 72 euro meer voor uw elektriciteit omdat uw buurman wel zonnepanelen heeft. Dat is het gevolg van het feit dat die zonnepanelen stroom leveren aan het elektriciteitsnet waarvoor uw buurman betaald wordt met groene stroomcertificaten. Die kosten komen ten laste van de energieleveranciers.

SubsidiesDe afgelopen jaren steeg het aantal gezinnen dat zonnepanelen liet installeren explosief, mede door zeer hoge subsidies die de overheid uitkeerde voor aankoop en installatie. De meerkost voor groene stroomcertificaten komt nu veel hoger uit dan verwacht. Eandis zegt dat het dat niet meer kan betalen en vroeg aan energiewaakhond CREG een prijsverhoging van 72 euro per gezin. De CREG keurde die verhoging vandaag goed. De meerkost gaat in vanaf 1 april.

Prijzendirecteur Guido Camps van de CREG pleitte in De Ochtend nog eens voor een verhoging van de taks op nuclaire energie. "De winsten die Electrabel maakt op kernenergie zijn veel te hoog. Een taks op kernenergie moet de geleidelijke overstap naar groene energie financieren. De overheid kan wettelijk vastleggen dat deze taks niet mag worden doorgerekend aan de consument." (EE)

Onze partners