Strooidiensten nog altijd actief

29/03/11 om 08:22 - Bijgewerkt om 08:22

Ondanks het lenteweer zijn de strooidiensten nog altijd actief. "Dat kan zo zijn tot eind april," zegt het Agentschap Wegen en Verkeer.

"De temperaturen zijn nog steeds negatief en daardoor kan het
plaatselijk glad zijn. We volgen de situatie van het wegdek op met een computersysteem. Wanneer we twijfelen, gaan experts ter plaatse voor een visuele inspectie", zegt Ilse Luypaerts, woordvoerster van het AWV in Het Belang van Limburg. De strooidiensten zijn al actief sinds de derde maandag van
oktober.

Vlaams parlementslid Marino Keulen, die de voorbije maanden in het parlement heel wat kritische vragen stelde over het strooizoutbeleid in Vlaanderen, vindt dit schieten met een kanon op een mug. "Als er sneeuw ligt, is er een gebrek aan zout en als het lente wordt, strooien we omdat er volop zout ter beschikking is," fulmineerde hij in De Ochtend.

RijgedragBij een besneeuwd wegdek verwachten bestuurders een glad wegdek en passen ze automatisch hun rijgedrag aan, zegt Luypaerts. "Nu verwachten ze zich niet meer aan gladheid en zijn er dus niet op voorbereid. Dat er nog steeds gestrooid wordt, is dus zeker belangrijk", aldus Luypaerts.

Ook het KMI vindt de late strooibeurten terecht. "We hebben
zondagnacht inderdaad plaatselijke gladheid waargenomen in delen van Limburg. De temperatuur is slechts één parameter. Ook de wind en de vochtigheid spelen mee. Maar het zijn de strooidiensten zelf die bepalen of het nodig is", aldus Marc Christiaens van het KMI. (Belga/EE)
Onze partners