Strijd fiscale fraude leidt tot belastingsupplementen van 4,3 miljard

14/07/10 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

Dat heeft staatssecretaris Bernard Clerfayt bekendgemaakt. Hij pleit voor een nieuwe fiscale regularisatie.

De fiscale administratie heeft vorig jaar voor een bedrag van 4,226 miljard euro bijkomende belastingen opgelegd in het kader van de strijd tegen de fiscale fraude. Dat heeft staatssecretaris Bernard Clerfayt (FDF) woensdag bekendgemaakt.

Clerfayt noemde dat een uitstekend resultaat in de context van een negatieve economische groei. De belastingsupplementen in 2009 lagen zeven procent hoger dan het jaar voordien.

Over de hele legislatuur gaat het volgens de staatssecretaris om een bedrag van 12,2 miljard. Een deel van de bedragen wordt echter betwist voor het gerecht.

Regularisatie

Defiscale administratie kan volgens Clerfayt momenteel nog niet zeggen hoeveel de staat effectief recupereert als gevolg van de strijd tegen de fiscale fraude.

Dat zou in de toekomst moeten veranderen. Volgens Clerfayt wordt er gewerkt aan een informaticaprogramma dat toelaat de precieze gerecupeerde bedragen te berekenen.

Om de fiscale fraude te doen dalen, pleitte Clerfayt woensdag voor een daling van de fiscale druk en een nieuwe eenmalige bevrijdende aangifte, een regularisatie van zwart geld.

Een studie die onlangs werd gepubliceerd op vraag van de socialistische vakbond schatte de fiscale fraude in België op 20 miljard.

Onze partners