Strengere CO-normen voor nieuwe wagens

17/04/09 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:05

Bron: Knack

Nieuwe benzine- en dieselwagens zullen vanaf 1 juni strenger gecontroleerd worden op hun CO-uitstoot.

Vanaf 1 juni 2009 zullen de centra voor autokeuring strengere uitstootnormen voor benzine- en dieselwagens hanteren. Vanaf die datum behoort het veiligheidshesje tot de verplichte veiligheidsuitrusting van een wagen.

Dat heeft staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) vrijdag bekendgemaakt.

De strengere normen voor de uitstoot van CO gelden voor benzinewagens van na juli 2002 en voor dieselwagens die sinds juli 2008 in het verkeer zijn gebracht.

Die wagens zullen met nieuwe apparatuur tijdens de keuring strenger op het naleven van de milieunormen worden gecontroleerd.

Fluojasje wordt standaarduitrusting wagen

Een andere nieuwigheid vanaf 1 juni 2009 houdt in dat het gele fluorescerend veiligheidshesje deel uitmaakt van de verplichte uitrusting van de wagen.

Daarmee komt een einde aan de onduidelijkheid rond het veiligheidshesje. Dat jasje is sinds februari 2007 al wel verplicht bij panne op een autosnelweg of autoweg, maar het behoorde nog niet tot de verplichte veiligheidsuitrusting van een wagen.

Daar komt vanaf 1 juni verandering in. Volgens Schouppe zullen de centra voor autokeuring of er zo'n hesje aan boord van de wagen is.

Onze partners