Streng joodsorthodoxe meisjesschool in Antwerpen moet jongens toelaten

21/12/12 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:38

De Benoth Jeruzalemschool in Antwerpen moet twee jongentjes inschrijven, op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag, per kind. De school mag geen inschrijvingen weigeren op basis van geslacht.

Streng joodsorthodoxe meisjesschool in Antwerpen moet jongens toelaten

© Belga

De Benoth Jeruzalemschool in Antwerpen moet twee zoontjes van Moishe Friedman (40) inschrijven op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag, per kind. Dat heeft de Antwerpse kortgedingrechter beslist. De school heeft hun inschrijving altijd geweigerd omwille van de politieke en ideologische standpunten van de vader. Die zijn volgens de school onverzoenbaar met het pedagogische project.

Friedman en zijn echtgenote hebben zeven kinderen en verhuisden eind 2011 van New York naar Antwerpen. Ze wilden hun zoontjes van 8 en 11 inschrijven in de Benoth Jerusalemschool, een streng orthodoxe meisjesschool, maar kregen het deksel op de neus.

De directie verwees naar haar pedagogische project dat vertrekt vanuit de traditionele joodse normen volgens het chassidisme, een streng orthodox-joodse strekking. Die schrijft onder meer voor dat het onderwijs voor jongens en meisjes strikt gescheiden moet verlopen. Alleen al het feit dat Friedman zijn zoontjes wilde inschrijven in een meisjesschool, bewijst volgens de directie dat hij niet instemt met het pedagogische project. Dat Friedman er ook radicaal anti-zionistische standpunten op na zou houden, was volgens de Gazet van Antwerpen ook een reden om de inschrijving van zijn kinderen te weigeren.

Geslacht kinderen geen reden om inschrijving te weigeren

Friedman stelde dat hij zich daarmee wel akkoord had verklaard en verwees voorts naar een recente beslissing van de Commissie inzake Leerlingenrechten. Die oordeelde dat het geslacht van de kinderen geen reden vormt om hun inschrijving te weigeren en adviseerde de Vlaamse minister van Onderwijs zelfs om een inhouding van de werkingstoelagen van de Benoth Jerusalemschool in overweging te nemen omwille van de volgehouden weigering hen in te schrijven.

Gelet op de uitspraak van de Commissie en het fundamentele recht op onderwijs van elk kind - ongeacht wie het als ouders heeft - besliste de rechter dat de zoontjes van Friedman voorlopig moeten ingeschreven worden, in afwachting van de behandeling van de zaak ten gronde.

Onze partners