Strafverzwaring voor broers Verkest in zaak dioxinecrisis

10/12/10 om 19:48 - Bijgewerkt om 19:48

Het Gentse hof van beroep heeft zich uitgesproken over één van de grootste voedselschandalen die België ooit heeft gekend.

Het Gentse hof van beroep heeft vader en zoon Verkest in het proces over de dioxinecrisis vrijdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Dat is een zwaardere straf dan in eerste aanleg.

In eerste aanleg hadden Jan en Lucien Verkest twee jaar cel met volledig uitstel gekregen. Jacques en Jacqueline Thill van het Waalse Fogra, in eerste aanleg veroordeeld tot elk een jaar cel met uitstel, krijgen in beroep alleen een geldboete opgelegd van elk 24.789 euro.

Het arrest rond de vroegere NV Verkest (het huidige Profat) uit Deinze komt er elf jaar na het losbarsten van de dioxinecrisis. Jan en Lucien Verkest werden schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar.

Ze verklaarden op factuur dat ze aan meng- en veevoederfabrikanten gesmolten dierlijk vet leverden, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging. Het Waalse bedrijf Fogra (het huidige Protelux) leverde de met giftige pcb's besmette vetstoffen aan Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde.

Zeven miljoen euro inkomsten verbeurd verklaard

Het hof van beroep heeft Jan en Lucien Verkest vrijdag ook elk een verbeurdverklaring van 3,5 miljoen euro inkomsten uit het misdrijf opgelegd. Naast de celstraf krijgen ze een elk een geldboete van
123.946 euro.

De advocaten van zowel Jan en Lucien Verkest als die van Jacques en Jacqueline Thill verklaarden vrijdag dat ze in cassatie willen gaan tegen het arrest van het Gentse hof van beroep.

Redelijke termijn overschreden

In tegenspraak met het vonnis van de correctionele rechtbank oordeelde het hof van beroep in Gent dat de redelijke termijn is overschreden. Maar omdat de beklaagden handelden uit winstbejag en wegens het grote maatschappelijke belang van de zaak was voor de rechters een zwaardere straf noodzakelijk.

Eén van de grootste voedselschandalen in België

De dioxinecrisis uit '99 was één van de grootste voedselschandalen die België ooit heeft gekend.

De crisis hield het land maanden in de ban: voedselproducten werden uit de winkels gehaald, er was een exportverbod van Belgisch vlees, een slachtverbod, de tijdelijke blokkering van pluimvee- en varkensbedrijven, enz...

De crisis had ook grote politieke gevolgen. De ministers van Volksgezondheid (Marcel Colla, SP) en Landbouw (Karel Pinxten, CVP) moesten ontslag nemen.

Lees meer over:

Onze partners