Strafonderzoek tegen toprechter

03/04/13 om 04:43 - Bijgewerkt om 04:43

Het parket-generaal van Gent is een strafonderzoek gestart naar de Veurnse onderzoeksrechter Yves Vanmaele. Die wordt verdacht van het manipuleren van gerechtelijke onderzoeken.

Strafonderzoek tegen toprechter

© Thinkstock

Volgens de krant Het Laatste Nieuws zijn er aanwijzingen dat de magistraat onder meer een vastgoedschandaal met 300 gedupeerden bewust liet verjaren.

Luxe-appartementen

De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling riep Vanmaele, die een lange staat van dienst heeft als onderzoeksrechter, vorig najaar op het matje in verband met vijf onderzoeken die dreigden te verjaren. De onderzoeken werden hem ontnomen.

Begin maart dook een ander verhaal op. Hij zou een onderzoek naar oplichting bij de bouw van luxe-appartementen aan zee zo lang hebben laten aanslepen dat het om zeep was. De verdachten konden met minstens 7,5 miljoen euro naar Spanje vertrekken, terwijl zeker 300 benadeelden in de kou blijven staan.

Verdachten uit de wind

Er zijn aanwijzingen dat Vanmaele niet zomaar traag was, maar ook andere (rijke) verdachten uit de wind heeft gezet. Het parket-generaal onderzoekt of ook politieambtenaren, andere magistraten en advocaten betrokken zijn. Er is onder meer sprake van het toedekken van sigarettensmokkel, drugsmisdrijven en oplichting. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners