Strafklacht Minderhedenforum tegen burgemeester Landen en DJ Jos

28/07/14 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:21

Het Minderhedenforum wil dat het parket van Leuven een onderzoek start naar de feiten in Landen. Daarbij zette burgemeester Gino Debroux (sp.a) luide muziek in om een groep woonwagenbewoners weg te jagen. Er zijn 'verschillende inbreuken' gepleegd op de strafwetgeving, meent de organisatie.

Strafklacht Minderhedenforum tegen burgemeester Landen en DJ Jos

© BELGA

Het Minderhedenforum stapt naar het parket van Leuven om een onderzoek te eisen naar het optreden van de Vlaams-Brabantse stad Landen tegen een groep woonwagenbewoners. Dat meldt de organisatie in een persbericht. Het Minderhedenforum 'pikt het niet dat de regels van de rechtstaat werden genegeerd'. Ook DJ Jos, die voor de muziek moest zorgen, wordt geviseerd.

De burgemeester van Landen, Gino Debroux (sp.a) kwam in opspraak, omdat hij woonwagenbewoners van een industrieterrein wilde verdrijven met luide muziek. Daarvoor moesten de lokale DJ Jos en een muziekinstallatie van 14.400 watt zorgen. Uiteindelijk werd een oplossing bereikt na onderhandelingen tussen de politie en de woonwagenbewoners, maar voor Debroux was het kwaad geschied.

Politiek neemt verantwoordelijkheid niet op

Omdat de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, zijn verantwoordelijkheid niet heeft opgenomen en ook uit politieke hoek een sterk signaal ontbrak, neemt het Minderhedenforum nu zelf stappen.

Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum: 'Door de feiten in Landen werden woonwagenbewoners bewust gestigmatiseerd. Daar moet een sterk maatschappelijk signaal op volgen. De overheid en de politieke wereld nemen hun verantwoordelijkheid niet op. Nu moet het middenveld dat corrigeren.'

DJ Jos medeplichtig

Het Minderhedenforum stapt samen met advocaat Walter Damen naar het parket. 'Naast een klacht bij de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant en een bij de bevoegde minister van Binnenlands Bestuur over de wettelijkheid van de door Landen genomen maatregel, vragen we ook het parket om een onderzoek', zegt Damen wijzend op inbreuken zoals opzettelijke slagen en verwondingen, onmenselijke behandeling gepleegd op een persoon van kwetsbare toestand, een openbaar ambtenaar die zonder wettige reden tegen personen geweld gebruikt of doet gebruiken en belaging. 'Na bewijs van de daden kan er worden overgegaan tot vervolging', besluit de raadsman.

Het Minderhedenforum viseert vooral burgemeester Debroux, maar ook DJ Jos blijft niet buiten schot. 'Voor ons zijn mensenrechten de fundamenten van België', zegt Van Bellingen. 'Daarom vinden we het in geen enkele context aanvaardbaar dat mensen worden weggejaagd met luide muziek. Daders moeten dan ook niet verheven worden tot cultfiguren op de Gentse Feesten of op Tomorrowland, maar moeten net ter verantwoording worden geroepen voor hun bewuste daden.' Woordvoerder Bram Sebrechts verduidelijkt dat DJ Jos medeplichtig is, omdat hij de muziekinstallatie bediende.

Meer staanplaatsen nodig

Tot slot wil het Minderhedenforum dat de nieuwe Vlaamse regering dringend werk maakt van de beloofde 500 staanplaatsen voor woonwagenbewoners en dat aantal nog optrekt. 'Uit onze tellingen blijkt dat er nog eens 500 extra plaatsen noodzakelijk zijn. Elke gemeente met meer dan 5.000 inwoners moet een verplicht aantal staanplaatsen voorzien afhankelijk van de draagkracht. Zo kunnen surreële en pijnlijke vertoningen zoals in Landen vermeden worden', besluit Van Bellingen. (WB)

Onze partners