'Story te kort door de bocht in sms-saga Yves Leterme'

27/12/11 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

Zo staat te lezen in een advies van de Raad voor de Journalistiek over de sms-kwestie.

'Story te kort door de bocht in sms-saga Yves Leterme'

© Reuters

Het weekblad Story heeft te weinig duidelijk gemaakt wat de maatschappelijke relevantie was van het publiceren van de sms'en die Yves Leterme naar een vrouw uit Brasschaat zou hebben gestuurd. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek in een advies over de zaak.

Story pakte in juni 2011 uit met pikante sms'jes die Yves Leterme als minister van Buitenlandse Zaken zou hebben verstuurd naar een vrouw uit Brasschaat. De publicatie deed heel wat stof opwaaien. Criticasters zeiden dat het weekblad de grens van het journalistieke fatsoen had overschreden en enkel uit was op sensatie. Het weekblad zelf zei dat de publicatie politiek en maatschappelijk relevant was.

De Vlaamse journalistenvereniging VVJ sprak zich niet uit over de zaak, maar vroeg een advies aan de Raad voor Journalistiek. Die raad zegt nu dat de berichtgeving hoe dan ook een aantasting uitmaakt van het privéleven van Leterme. Toch kan berichtgeving hierover maatschappelijk verantwoord zijn, onder meer omdat ze duidelijkheid kan verschaffen over het daadwerkelijke functioneren van een belangrijk politicus, of over de mate waarin hij zich kwetsbaar opstelt.

Op zich was het citeren van een aantal sms-berichten door Story dan ook niet verkeerd. Toch vindt de Raad dat Story ook is tekort geschoten omdat de berichtgeving zich vooral concentreerde op het anekdotische karakter van de zaak en de maatschappelijke relevantie ervan nauwelijks en alleszins onvoldoende duidelijk gemaakt werd in het artikel. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners