Storm raast over het land: 4 gewonden en veel schade

De storm die over ons land raast met rukwinden tot 115 kilometer per uur, veroorzaakt heel wat schade. Bomen waaien om, daken worden afgerukt en een muur is weggeblazen. De storm eiste minstens 4 gewonden.

Brussel: drie zwaargewondenIn het Leopoldpark aan de Belliardstraat in Brussel
is een parkwachter levensgevaarlijk gewond geraakt door een omgevallen boom. Daarnaast zijn nog twee gewonde wandelaars afgevoerd.

Oostende: kind gewond door reclamepaneelDe storm eiste ook al een slachtoffer aan de kust. In Oostende raakte een jongetje van 8 gewond toen hij een reclamepaneel op zijn hoofd kreeg.

Leuven: muur van de Alma weggewaaid
In Leuven is een muur van het studentenrestaurant Alma weggewaaid. Het KMI had gewaarschuwd voor een storm met rukwinden tot 100 kilometer per uur aan zee. Intussen is in Zeebrugge al een rukwind van 115 kilometer gemeten. De storm houdt veel lelijker huis dan verwacht.

Kinrooi: boom door dak
In Limburg kwam een grote boom op het dak van een woning terecht in de Hoogstraat in Kinrooi. Dat gebeurde rond 14 uur. De brandweer van Maaseik had enkele uren werk om de boom te verwijderen.

Levensgevaarlijk op de wegenOp vele wegen is de toestand levensgevaarlijk. Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor watergladheid op de weg. De politie van Antwerpen heeft de maximumsnelheid op de Ring verlaagd tot 90 kilometer per uur omdat het wegdek onder water staat.

Losgerukte bomen
De hevige wind rukt bomen los en die komen op het wegdek terecht. Onder meer in de omgeving van Gent, in Ranst, Machelen en Grimbergen rukte de brandweer uit voor omgewaaide bomen. In Halle viel een boom op een auto. Op de Brusselse buitenring in Oudergem viel een boom op het wegdek. In Sint-Genesius-Rode vloog een koepel van een bedrijfsgebouw.

Hasselt: kerstmarkt gesloten
In Hasselt – waar in augustus 5 doden vielen bij een storm die over Pukkelpop raasde, heeft het stadsbestuur het evenement Winterland preventief gesloten. Winterland is de kerstmarkt op het Kolonel Dusartplein.

“Er staan grote attracties en ook een grote tent. Dinsdagmorgen is er overleg geweest met de brandweercommandant en de politie, en daaruit volgde de beslissing tot sluiting. We hebben het zekere voor het onzekere genomen”, zegt de Hasseltse burgemeester Hilde Claes (sp.a).

Brussel: alle parken dicht
In Brussel zijn alle parken gesloten. De maatregel geldt minstens tot woensdagmiddag. Leefmilieu Brussel raadt aan parken en bossen te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal aan de ingang een bericht gehangen worden en zullen de parkwachters het publiek inlichten.

Antwerpen: vele parken afgesloten voor publiek
De provincie Antwerpen heeft al haar provinciale parken afgesloten voor het publiek. Het gaat onder meer om het Rivierenhof en het Hof van Leysen (beide in Antwerpen), de Kesselse Heide (Nijlen) en het Vrijbroekpark (Mechelen). De stad Mechelen heeft beslist zeker tot woensdagochtend ook de andere Mechelse parken af te sluiten. In Antwerpen en Turnhout is dat voorlopig niet het geval.

Megastorm
Het gaat om een megastorm die de westkusten van Europa teistert. Van het zuiden van Frankrijk tot in Noorwegen worden uitzonderlijk hoge windsnelheden gemeten met op vele plaatsen stormschade tot gevolg.

Nederland: 1100 schadegevallen
Ook in Nederland heeft de storm tot veel overlast geleid. Hulpdiensten in het land rukten ruim 1.100 keer uit voor schademeldingen, noteerde de website alarmeringen.nl. Vooral de kuststreek, het midden van het land en Noord-Holland werden getroffen door zware windstoten. Het KNMI gaf voor Noord-Holland en Friesland code oranje af, de op een na hoogste waarschuwing. Voor de rest van het land gold code geel.

Dover: haven gesloten
Ook het Verenigd Koninkrijk wordt getroffen door een hevige storm met zware regenval en sterke rukwinden, waardoor het transport verstoord wordt. Zo is de haven van Dover tijdelijk gesloten. Ieder vertrek richting het Franse Calais vanuit Dover werd opgeschort door de wilde zee met windkracht 11 op een schaal van 12 en de slechte zichtbaarheid. Ook de verbindingen tussen Engeland en het eiland van Wight werden gedeeltelijk opgeschort. Havenverantwoordelijken vroegen reizigers om contact op te nemen met de veermaatschappijen.

Glasgow: vluchten afgelast en treinverkeer verstoord

Ook Schotland moet het ontgelden. Op de luchthaven van Glasgow zijn vluchten geannuleerd of vertraagd. De rukwinden bereiken snelheden van 160 kilometer per uur en verstoren zo het treinverkeer. De treinreizigers moeten nu met bussen hun weg verderzetten. Noord-Ierland, Wales en het zuidoosten van Engeland bleven evenmin gespaard door het noodweer. Bomen werden ontworteld en verstoorden zo het verkeer. Sommige verkeersaders moesten zelfs afgesloten worden.

‘Storm nauwelijks onderschat’
Volgens weerman David Dehenauw heeft het KMI de storm ‘nauwelijks onderschat’, want de weerdienst had rukwinden tot 100 kilometer per uur voorspeld. De wind blies het hardst aan de kust, met rukwinden tot 104 in Middelkerke. In Zeebrugge is 115 kilometer gemeten. In het binnenland waren er rukwinden tot 94 km per uur in Ukkel en tot 90 km per uur in Deurne.

Woensdag krijgen we rustiger weer met opklaringen en slechts enkele lokale buien. Donderdag komt er op zee alweer storm(achtig)weer uit west tot noordwest. Er kunnen dan opnieuw rukwinden tot plaatselijk 100 kilometer per uur over ons land razen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content