Aaron Ooms

‘Stop kernenergie: We kunnen de deal met Electrabel nog tegenhouden’

Aaron Ooms Politicoloog en SP.A-militant

Dat de regering het nodig acht om ‘in tijden van besparingen’ Electrabel geld te schenken tart alle verbeelding. En toch is ze er bijna: na goedkeuring in de kamercomissie bedrijfsleven volgt enkel nog de plenaire stemming. De finale goedkeuring van de overeenkomst heeft flinke gevolgen. Voor onze veiligheid, voor ons milieu én voor onze portefeuille.

“People for people”. Dat is sinds de naamsverandering van GDF Suez in Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, de baseline van de energieproducent. “People for people?” Really? “People for us”, lijkt me straks veel betere leuze, meer nog wanneer de regering plat op de buik gaat. Want ja, minister van Energie Marie-Christine Marghem en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zijn erop gebrand geschiedenis te schrijven. Koste wat het kost willen ze onze kerncentrales openhouden. Daarvoor hebben ze flink wat van onze centen veil, een belastingkorting van zo’n 700 miljoen euro maar liefst. Wat maakt dat gigantische gat in de begroting ook uit, als je het geld toch altijd weer (en veel makkelijker) bij dezelfde mensen kunt halen. Elke partij in deze regering heeft boter op haar hoofd. En geen klein beetje. Een overzicht van wat onze regeringspartijen aanschaffen voor 700 miljoen euro.

Nucleair afval

Zo plant de CD&V de aankoop van tonnen giftig afval. Terwijl onze wetenschap erin geslaagd is om mensen tot een jaar lang naar de ruimte te sturen, heeft nog niemand een oplossing gevonden om giftig kernafval op te ruimen of te recycleren. Intussen is elke gram nucleair afval een gram te veel. Maar niet zo voor de zelfverklaarde partij van het offensieve midden. Ach, de toekomst van onze kinderen verzekeren, dat doen we later wel.

Open VLD en MR kiezen dan weer graag samen voor de teloorgang van de groeiende en bloeiende sector van hernieuwbare energie. Als toetje krijgen ze een ijzersterk energiemonopolie. De verschillende producenten van hernieuwbare energie hebben nochtans tot in den treure aangegeven dat kerncentrales openhouden hen het mes op de keel zet. Innovaties bloeden dood, nieuwe baanbrekende projecten worden op de lange baan geschoven. Dit terwijl hernieuwbare energie niet alleen voor heel wat nieuwe jobs kan zorgen, maar ook ons milieu vooruithelpt. Ach, duurzame energie, dan doen we later wel.

Voetnoot in de geschiedenis

Last but not least is er de NV-A. Dat de grootste partij van veiligheid haar corebusiness maakt, is een publiek geheim. En wat zien we nu? De aankoop van onveiligheid op grote schaal is hoegenaamd geen probleem. Ach, die scheurtjes, die lossen we later wel op. Tjernobyl of Fukushima, dat was maar een voetnoot in de geschiedenis, niet?

De oudste kerncentrales langer openhouden en daarvoor nog eens rijkelijk betalen is onverantwoord: voor onze veiligheid, voor ons milieu en voor onze portefeuille. Daar afscheid van nemen, is gewoon een kwestie van gezond verstand. Nu alleen de regering nog. En geloof het of niet, er is nog een laatste strohalm. De finale goedkeuring van de deal met Electrabel kunnen we nog tegenhouden, als alle regeringspartijen hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom voeren we met de Jongsocialisten de druk op met een online spel waar iedereen een poging kan doen de kerncentrales keer op keer te repareren. Of waarin iedereen onze regering kan vragen toch nog te kiezen voor de toekomst in plaats van het verleden. Doe mee op www.jongsocialisten.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content