Stiptheidsacties op Zaventem: 'We raden passagiers aan maandag op tijd naar de luchthaven te komen'

02/08/15 om 21:58 - Bijgewerkt op 03/08/15 om 07:46

Maandag worden er op Brussels Airport stiptheidsacties gehouden door het veiligheidspersoneel. Daarmee willen de personeelsleden de haperende nieuwe veiligheidspoortjes aan de kaak stellen, alsook hun ongerustheid uitdrukken over het feit dat de politie steeds meer van hun taken overneemt. Minister van Mobiliteit Galant is verrast.

Stiptheidsacties op Zaventem: 'We raden passagiers aan om op tijd naar de luchthaven te komen'

© Belga

Het veiligheidspersoneel van Brussels Airport houdt maandag stiptheidacties. Het wil zo alarm slaan omdat er al vijftig keer iemand zonder ticket door de nieuwe veiligheidspoortjes, waar passagiers hun tickets moeten scannen, is kunnen glippen. Dat is onveilig, zeggen de socialistische en liberale vakbond. Bovendien zijn de veiligheidsmedewerkers ongerust over hun statuut, nu de politie vanwege de terroristische dreiging meer taken op zich neemt ten koste van hen.

In het kader van de stiptheidsacties zullen passagiers heel uitgebreid gecontroleerd worden. Zo'n controle kan al snel tien minuten duren. Dat zal sowieso wachtrijen veroorzaken, wetende dat het maandag één van de drukste dagen op Zaventem wordt - er worden zo'n 83.000 passagiers verwacht.

'Kom twee uur op tijd voor Europese reizen en drie uur op voorhand voor verdere reizen'

"We raden passagiers aan om op tijd naar de luchthaven te komen", zegt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport. Voor reizen binnen Europa beveelt ze aan twee uur op voorhand te komen, voor verdere reizen drie uur op voorhand.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant is "verrast door de stakingsijver van leden van het veiligheidspersoneel op Brussels Airport", te meer omdat er na de zomer een overleg is gepland met de verschillende stakeholders. Daar zal het wettelijke en reglementaire kader worden besproken waarin het departement Veiligheid van Brussels Airport werkt. Ze betreurt deze actie, "aangezien nog geen enkele piste daarover op tafel ligt".

(MI)

Onze partners