Stijging aantal ongevallen met politievoertuigen

11/01/12 om 17:21 - Bijgewerkt om 17:20

De afgelopen dagen zijn drie ernstige ongevallen gemeld waarbij politievoertuigen betrokken waren. Voor de liberale vakbond VSOA-Politie aanleiding om de vraag naar een vorming proactief rijden op te nemen in de basisopleiding van politieagenten.

Stijging aantal ongevallen met politievoertuigen

© Belga

"Wij stellen een algemene verhoging vast van het aantal ongevallen waarbij politievoertuigen betrokken zijn. We kunnen die stijging toeschrijven aan de jeugdige leeftijd van de nieuwe agenten en aan het grotere vermogen van onze voertuigen", zegt Vincent Gilles, voorzitter van VSOA-Politie, zonder zich te kunnen uitspreken over de verantwoordelijkheden in de recente ongevallen met politievoertuigen.

Om die stijgende lijn te kenteren, wil de liberale politievakbond alle politieagenten verplicht een opleiding autobeheersen laten volgen. Die eis zat vervat in het memorandum dat de vakbond vorig jaar richtte aan de regering. Momenteel volgen enkel bepaalde leden van de wegpolitie en van de speciale eenheden verplicht een dergelijke opleiding in het centrum van de federale politie in Berg (Kampenhout).

De wegcode bevat specifieke regels voor prioritaire voertuigen. Zo mogen ze door een rood verkeerslicht rijden, op voorwaarde dat ze hun sirène gebruiken en na gestopt te hebben. Dit rijgedrag mag ook nooit gevaar voor de andere weggebruikers opleveren.

16-jarig meisje zwaargewond

Aan het Citadelpark in Gent raakte dinsdagavond een 16-jarig meisje zwaargewond toen ze met haar fiets op een zebrapad werd aangereden door een wagen van de lokale politie. De combi was op weg naar een interventie en reed met sirene en zwaailichten door het rode licht.

Volgens het parket reed de politiewagen met een snelheid van ongeveer 45 kilometer per uur. Het is nog niet duidelijk wie de verantwoordelijkheid voor het ongeval draagt.

Maandag reed op de E17 ter hoogte van Kruishoutem een auto in op een politievoertuig tijdens een achtervolging die in Brussel was begonnen. Drie inzittenden van de wagen raakten lichtgewond. Geen enkele politieman raakte gewond.

Zondag reed op de Bergensesteenweg in Solre-sur-Sambre een wagen frontaal in op een combi van de lokale politie. De 24-jarige bestuurder was wellicht ingedommeld en was op slag dood. Twee inspecteurs raakten gewond. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners