Stijgend aantal klachten over politie bij Comité P

16/12/10 om 13:04 - Bijgewerkt om 13:04

Het Comité P kreeg vorig jaar 2.401 klachten. Soms is er sprake van onbeleefdheid en gebrek aan respect ten aanzien van slachtoffers.

Het Comité P heeft vorig jaar 2,7 procent meer klachten over de politie gekregen dan het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarverslag 2009 van het Comité P, dat de politiediensten in ons land controleert.

Volgens Le Soir ontving het Comité P in 2009 2.401 klachten. Het Comité maakte 544 klachten over aan de betrokken politiediensten, of 9 procent meer dan in 2008.

Als slachtoffers van een misdrijf klagen over een politie-optreden, heeft dat vooral te maken met onbeleefdheid en gebrek aan respect, zo leert De Standaard uit het jaarverslag.

'Te veel politieagenten denken dat de opvang van slachtoffers een taak is voor gespecialiseerde collega's. Maar slachtofferbejegening is een zaak van alle politieambtenaren', zo schrijft het Comité P. Dat kreeg in 2008 85 klachten van slachtoffers.

Misbruik sirene

Andere klachten hebben betrekking op het ter plaatse komen van de politie zonder dat ze tussenbeide komt, politie die niet komt opdagen of het niet verstrekken van medische hulp. Volgens het Comité P is de politie wettelijk verplicht eertst medische bijstand te geven als dat nodig is.

Het Comité P haalt in het jaarsverslag ook het misbruik van de sirene en het zwaailicht aan. De controledienst wijt dat aan de onduidelijkheid in de wet, die niet expliciet bepaalt wanneer iets dringend is of niet.

De Tijd meldde donderdag dat politiemensen gemakkelijk inbeslaggenomen geld, drugs, juwelen en andere luxeproducten kunnen stelen.

Het comité P heeft kritiek op de laksheid bij verschillende
politiediensten en klaagt over organisatorische problemen. Zo hebben sommige korpsen geen kluizen of hebben verschillende politiemensen toegang tot de kluizen. Ook is er sprake van registers die niet goed worden bijgehouden.

Lees meer over:

Onze partners