Stewards leiden bedrijvigheid ramadan in goede banen

20/07/12 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:17

De islamitische vastenmaand zorgt 's avonds voor heel wat extra bedrijvigheid in de buurt van de Vlaamse moskeeën.

Stewards leiden bedrijvigheid ramadan in goede banen

© Belga

"Het gaat vooral om parkeerproblemen. Verder zorgt de toeloop van mensen ook voor geluidsoverlast", schetst Johan Renard, de woordvoerder van de Antwerpse schepen van Diversiteit Leen Verbist (SP.A), de extra bedrijvigheid door de ramadan, die vandaag begonnen is. "Moskeebezoekers wordt gevraagd stil te zijn en de motor van hun auto uit te zetten."

Als het warm weer is, staan de ramen van de moskee vaak open, waardoor er buiten gezang en gebed te horen is. "Dat moet dit jaar vermeden worden", zegt Abdellatif Akhandaf, beleidsmedewerker Islam bij de stad Antwerpen.

Stadsbestuur Mechelen: 'Al 2 jaar geen klachten gekregen'

"In Mechelen is de overlast de laatste jaren heel beperkt geweest", vertelt Robin Ramakers, een medewerker van de Mechelse schepen voor Preventiebeleid en Diversiteit Ali Salmi (SP.A). "De afgelopen twee jaar hebben we zelfs geen klachten gekregen."

Dat komt volgens Ramakers doordat de moskeeën zelf communiceren met de buurtbewoners. "Ze wijzen de buurtbewoners erop dat de ramadan van start gaat en dat ze er alles aan doen om de overlast te beperken."

Stewards in Antwerpen

De Antwerpse moskeeën gaan nog een stap verder. Zij zetten vrijwillige stewards in. "Ze sporen mensen aan 's avonds laat niet te blijven napraten aan de deur van de moskee", zegt Akhandaf.

"De imams vragen de mensen om zeker 's avonds rekening te houden met de buurt. Ten slotte wordt het laatste gebed van de dag met gemiddeld anderhalf uur vervroegd. Het zal nu rond 23.30 uur plaatsvinden." (JC)

Onze partners