Steven Vandeput: 'Para's zijn tevreden dat ze zich eens kunnen tonen'

30/01/15 om 07:52 - Bijgewerkt om 07:52

Twee weken patrouilleren de para's al in de Belgische steden als gevolg van de verhoogde terreurdreiging. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is tevreden over de maatregelen tot nu toe, al deelt hij de bezorgheid van de legervakbonden dat dit geen verkapte besparingsmaatregel mag worden.

Steven Vandeput: 'Para's zijn tevreden dat ze zich eens kunnen tonen'

Steven Vandeput (N-VA), minister van Defensie © BELGA

Twee weken geleden besliste de regering om de Belgische para's in te zetten in de steden. Dat was het gevolg van de verhoogde terreurdreiging in ons land. 'In totaal zijn 300 para's ingezet, zoals in het protocolakkoord was afgesproken', zei Steven Vandeput in De Ochtend.

'Er zijn geen incidenten gemeld, en we merken dat onze inzet geapprecieerd wordt', evalueerde Vandeput. 'Onze para's zijn tevreden dat ze zich eens kunnen tonen aan de bevolking', al gaf hij wel toe dat dit soort opdrachten eerder saai is.

'Dit soort van statische bewaking, of iets straffer uitgedrukt:'force protection', is iets wat de militairen op buitenlandse missies vaak doen.'

Tijdelijke opdracht

'Veiligheid bewaren is een van de taken van de para's', legde Vandeput uit. 'Door onze inzet kunnen we capaciteit vrijmaken vor de politie.'

Hij benadrukte verder nog dat het om een tijdelijke opdracht gaat. 'Het leger kan dit lang volhouden, maar de inzet van de para's is van beperkte duur. We doen dit enkel zolang het dreigingsniveau op 3 wordt aangehouden.

Verkapte besparing

Over de kostprijs zijn afspraken gemaakt met Binnenlandse Zaken, de bevoegdheid van zijn partijgenoot Jan Jambon. 'De militairen krijgen hun normaal loon, plus een premie voor de langere shiften.

Volgens de legervakbonden kost het inzetten van militairen minder dan het inzetten van politieagenten, zij waarschuwen dat dit geen verkapte besparingsmaatregel mag worden. 'Ik deel hun bezorgdheid', gaf Vandeput toe. 'Dat is iets waar we in de toekomst rekening mee zullen moeten houdden.' (JH)

Lees meer over:

Onze partners