Steven Vanackere toch op de Europese CD&V-lijst

06/01/14 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:52

Voormalig minister Steven Vanackere (CD&V) gaat dan toch in op de vraag van zijn partij om de derde plaats op de Europese lijst in te nemen. 'Ik ben me bewust van het risico, maar ik ben niet van plan op te geven.'

Steven Vanackere toch op de Europese CD&V-lijst

© Belga

Voormalig minister Steven Vanackere (CD&V) zal bij de Europese verkiezingen toch op de derde plek van de CD&V-lijst staan. Twee weken geleden bedankte hij nog voor die plaats, omdat ze volgens hem niet tot een zetel zou leiden.

"In mei 2014 komt er allicht een einde aan mijn politiek werk", liet Vanackere midden december weten. "Of ik nu deelneem aan de Europese lijst of niet, ik zit volgend jaar allicht niet meer in een parlement."

'Groot risico'

Hij had de derde plaats aangeboden gekregen, na Marianne Thyssen en Ivo Belet. Momenteel heeft de partij nog drie verkozenen, maar België moet na de verkiezingen een van de 22 zetels inleveren. "Bij de vorige verkiezingen had CD&V 23,4 procent nodig voor drie zetels", zei Vanackere.

In de peilingen blijft de partij nu onder de 20 procent. Bovendien heeft N-VA op dit moment slechts één Europese verkozene en is de populariteit van die partij sinds de jongste verkiezingen exponentieel toegenomen. Bij CD&V is nu te horen dat in bepaalde scenario's de derde plaats kan worden verzilverd met 20 procent van de stemmen. "Alles hangt af van hoe de andere partijen scoren", stelt de partijleiding.

ACW

"Ik blijf me ervan bewust dat ik met deze derde plaats een zeer groot risico neem, maar ik ben niet van plan om op te geven", zegt Vanackere in een mededeling. Steven Vanackere werd in 2004 voor de eerste keer verkozen als Vlaams parlementslid. Later werd hij Vlaams minister van Welzijn, federaal minister van Ambtenarenzaken, federaal minister van Buitenlandse Zaken en federaal minister van Financiën.

Delen

Ik wil de politiek niet langs de achterdeur verlaten

Steven Vanackere

"Ik wil de politiek niet langs de achterdeur verlaten", reageert Vanackere. "Veel mensen, zowel politici als niet-politici, hebben mij de voorbije weken gecontacteerd, om mij te vragen toch het risico aan te gaan", zegt Vanackere "Ze hebben me duidelijk gemaakt dat ik de partij een grotere kans kan geven om de derde zetel toch binnen te halen. Daarop heb ik mezelf overtuigd de derde plaats aan te nemen. Ik wil niet langs de achterdeur vertrekken, dat past niet bij de manier waarop ik aan politiek wil doen."

Vanackere benadrukt dat hij geen wroeging voelt ten opzichte van zijn partij. "De bladzijde is omgeslagen, de trainer beslist welke speler hij op welke plaats opstelt", klinkt het. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners