Steven Vanackere op de pijnbank

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Minister van Financiën Steven Vanackere moet vandaag in het parlement uitleg komen geven over wat hij wist en wat hij niet wist over de deals tussen ACW en Belfius.

Belfius kocht de winstbewijzen van ACW ter waarde van 112 miljoen euro in de staatsbank af. Het grootste deel van dat bedrag keert onder de vorm van een eeuwigdurende lening terug naar Belfius. Deze lening heeft een intrestvoet van 6,25 procent vast en een extraatje van 1,5 procent conditioneel.

Uit documenten over de financiële planning van het ACW, die Knack.be eerder deze week kon inkijken, bleek dat ACW deze 1,5 procent als klaarblijkelijk verworven inbrengt en dat het dus geen 6,25 procent maar 7,75 procent ontvangt van Belfius. Dat is in vergelijking met de markt een erg hoge intrestvoet.

Men kan zich hierbij de vragen stellen of het normaal is dat er zoveel geld vanuit de staatsbank Belfius naar het ACW vloeit, of het normaal is dat dit via een dergelijke constructie gebeurt en of het normaal is dat de regering en in casu de voogdijminister Steven Vanackere hier geen weet van heeft.

Geen informatie

Vanackere zei eerder deze week dat hij niet op de hoogte was van een dergelijke overeenkomst tussen Belfius en ACW. Hij zei bovendien dat hij het niet eens hoefde te weten. ‘Er is geen informatie aan mijn kabinet verstrekt vanwege de confidentialiteit. Dat geldt voor alle klanten.’

De voltallige oppositie en coalitiepartner Open VLD nemen geen genoegen met die uitleg. Ze dringen erop aan dat Vanackere in het parlement uitleg komt geven bij wat hij wist en wat hij niet wist.

Vooral de houding van Open VLD is opvallend. ‘Belfius is een staatsbank,’ zei Patrick Dewael. ‘Als Vanackere blijft doen alsof dit allemaal normaal is, dan heeft hij een probleem.’

Het wordt dus geen gezellig onderonsje in het parlement. ‘Ik zal volledige transparantie geven,’ beloofde minister Vanackere.

WaarborgregelingTerwijl Vanackere onder vuur ligt omwille van schimmige deals tussen ACW en Belfius, die de belastingbetaler mogelijk geld kosten, blijft ook het dossier Dexia hem achtervolgen. De politieke partijen Groen en Ecolo trekken samen met enkele actiegroepen naar de Raad van State om de waarborgregeling van de Belgische staat voor Dexia nietig te laten verklaren. Dat schrijft De Morgen.

In de waarborgregeling wordt expliciet vermeld dat de Belgische staat, vertegenwoordigd door minister van Financiën Steven Vanackere, zich ertoe verbindt om de waarborg uit te betalen indien nodig, zelfs wanneer zou blijken dat de staatswaarborgen onwettelijk zouden zijn.

Volgens Groen is een dergelijke constructie onwettig en gaat Vanackere zijn boekje ver te buiten. ‘Hij seponeert alle mogelijke klachten bij voorbaat zelf,’ zegt Meyrem Almaci in de krant. ‘Bovendien stelt hij België erg kwetsbaar op, want eigenlijk zegt hij dat ook wanneer Frankrijk zijn engagementen niet zou nakomen, België dat wel zal doen.’

Parlementaire onderzoekscommissie

Na alle onthullingen over het ACW klinkt de roep om een parlementaire onderzoekscommissie steeds luider. De kans dat die er zal komen is erg klein. Het zou neerkomen op een open oorlogsverklaring aan het adres van CD&V. In de aanloop naar de verkiezingen van 2014 zou dat het land compleet onbestuurbaar maken.

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) deed alvast haar best om dit idee te kop in te drukken. ‘Ik zie de noodzaak van een parlementaire onderzoekscommissie niet in. Waarom wel? Ik heb niet de indruk dat er iets illegaal is gebeurd.’De belangrijkste fracties, PS en CD&V zullen Vanackere nooit laten vallen.

Toch heeft de MR zich al achter de vraag van de oppositie geschaard. Open VLD wacht de uitleg van Vanackere in het parlement af.

In de coalitie is het enthousiasme over de persoon Vanackere gedaald tot onder het vriespunt. Vanackere is de verpersoonlijking van het ACW. Het aanhoudend slecht nieuws over het ACW en de banden tussen ACW en Belfius zorgen voor toenemende zenuwachtigheid.

Bij de PS is men nog niet vergeten dat Vanackere er enkele maanden geleden mee dreigde om de regering te verlaten en nog minder dat hij zei dat hij niet in een volgende regering zou stappen als Elio Di Rupo daarvan de premier was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content