Steven Vanackere: ‘Geen voorstander later terugbetalen belastingen’

© Belga

De begrotingswerkzaamheden starten stilaan op. Over het voorstel om de belastingen later terug te betalen loopt vicepremier Steven Vanackere alvast niet warm.

In de zoektocht naar de zowat 3,5 miljard euro voor de begroting van volgend jaar, zullen enkele “stevige, grote kleppers” nodig zijn, maar zal ook met de kam door alle uitgaven moeten worden gegaan. Dat heeft CD&V-vicepremier Steven Vanackere verklaard voor aanvang van de ministerraad. De belastingen later terugbetalen, is niet de keuze van de minister van Financiën.

Minister Vanackere verwacht dat de begrotingsinspanning voor dit jaar vooral een technische oefening zal zijn. Om het begrotingstekort van volgend jaar zoals afgesproken met Europa tot 2,15 procent van het bbp terug te dringen, zullen enkele grote maatregelen nodig zijn, maar moeten ook alle uitgaven tegen het licht worden gehouden. “Het is voorspelbaar dat de oppositie het over een ‘3 Suisses-catalogus’ zal hebben”, luidde het.

Vanackere is alvast geen voorstander van het later terugbetalen van belastingen. “De fiscale administratie werk efficiënter in het voordeel van de particulieren. Ik heb niet de intentie dat te laten vallen”, aldus de CD&V’er, die het voorstel vergeleek met het “Monster van Loch Ness”.

Zijn MR-collega Didier Reynders stelde dat er nog veel besparingen te realiseren zijn in alle departementen. Hij kijkt ook uitdrukkelijk richting de gewesten en gemeenschappen. De afspraken over de 250 miljoen euro uit de usurperende bevoegdheden voor dit jaar, “zullen niet worden gerespecteerd”, aldus Reynders.

Voor Reynders zijn nieuwe lasten op arbeid of op de economische activiteit een taboe. “Wij moeten geen belastingsregering zijn en mogen geen pestbelastingen beslissen”. Staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) verzette zich tegen nieuwe lasten op arbeid. Een vermogensbelasting is “bespreekbaar” indien die “redelijk” is en een positief effect op de tewerkstelling heeft, zei Wathelet.

Voor Alexander De Croo moeten eerst de uitgaven tegen het licht worden gehouden en moet worden gekeken hoe de overheid efficiënter kan werken, alvorens andere maatregelen kunnen worden onderzocht. Hij stelde ook N-VA te hebben horen praten over een belastingverhoging. “De N-VA is consequent met zichzelf. Ze stelde voor de BTW te verhogen, de vermogensbelasting in te voeren, ze heeft de jobkorting afgeschaft en de echtscheidingstaks ingevoerd”.

De Croo doelde daarmee op uitspraken van Kamerlid Steven Vandeput (N-VA). Hij noemde zo’n belasting bespreekbaar, op voorwaarde dat die kadert in een grotere fiscale hervorming en niet om het gat in de begroting dicht te rijden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content