Steven Vanackere: 'Belastingdruk blijft nog jaren hoog'

03/04/12 om 13:56 - Bijgewerkt om 13:56

'De belastingdruk in ons land kan alleen omlaag door budgettaire orthodoxie en daar zal deze en volgende regering de handen mee vol hebben', zegt minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V).

Steven Vanackere: 'Belastingdruk blijft nog jaren hoog'

© Belga

Het overheidsbeslag bedraagt nu al meer dan 50 procent en het werkt zwartwerk in de hand.

Vanackere: Wie klaagt over een te hoog overheidsbeslag, vergeet soms welke diensten daartegenover staan. In de Scandinavische landen is het overheidsbeslag nog hoger, maar volgens internationale rapporten leven daar wel de gelukkigste mensen ter wereld.

Budgettaire orthodoxie is de beste manier om de belastingdruk te reduceren. Onderweg naar een nulresultaat op de begroting in 2015 mag deze regering de rol daarom niet lossen. Ook onze schuldgraad moet verder omlaag (de overheidsschuld bedraagt nu bijna 100 procent van het bruto binnenlands product, nvdr). Daar zullen deze en ook de volgende regering de handen mee vol hebben. Om dezelfde reden zullen de mensen nog geruime tijd een hoog overheidsbeslag moeten aanvaarden.

U streeft tegelijk naar een 'eenvoudig en rechtvaardig' belastingstelsel.

Vanackere: Om te beginnen willen we met de fijne kam door de bestaande procedures gaan om ze te harmoniseren en te vereenvoudigen. Een tweede pijler, de inhoudelijke vereenvoudiging door een vermindering van de aftrekposten, wordt veel moeilijker. Het is zeker niet de minister van Financiën alleen die een einde zal maken aan alle aftrekmogelijkheden. Elke afschaffing vereist het akkoord van de coalitiepartners. Ik ben echter bereid om het debat te openen.

Door een schier eindeloze lijst van aftrekposten ziet de fiscus volgens de Leuvense professor Jozef Pacolet elk jaar 57 miljard aan ontvangsten aan zijn neus voorbijgaan.

Vanackere: Met zulke berekeningen moet je uitkijken: je zou je algauw rijk wanen, zoals sommigen dat doen als ze veel gekocht hebben in de solden. Stel dat er geen aftrekposten meer zijn, zullen bedrijven zich dan nog altijd even snel in België vestigen en zeggen: 'Daar wil ik graag belastingen betalen'? Mijn filosofie is dat het snoeien in die posten moet leiden tot een evenredige verlaging van het nominaal tarief van de vennootschapsbelasting. Dat zal het respecteren van de regels ook bevorderen. (PAM/IVD)

Het volledige interview met Steven Vanackere en topambtenaar Hans D'Hondt vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners