Steven Vanackere: 2,5 miljard extra besparingen

10/02/12 om 09:11 - Bijgewerkt om 09:11

De regering moet niet op zoek naar 1,5 miljard extra besparingen maar naar 2,5 miljard. Dat zegt minister van Financiën Steven Vanackere.

Steven Vanackere: 2,5 miljard extra besparingen

© Belga

Volgens het Planbureau blijft de economische groei van België dit jaar steken op 0,1 procent. Bij het opstellen van de begroting hielden de onderhandelaars rekening met een groei van 0,8 procent. De regering Di Rupo moet nu dus op zoek naar extra besparingen. Rekening houdend met de prognose van het Planbureau gaat het om 1,5 miljard euro.

Maar daar blijft het niet bij. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zei in De Ochtend dat er moet gezocht worden naar 2,5 miljard euro.

Structureel tekort
'Er wordt vaak gesproken van 1,5 miljard euro, maar een tekort van 2,5 miljard is ook een stuk van de waarheid. Het tekort van vorig jaar was groter dan voorzien. We moeten bekijken waar het structureel tekort lag.'

Vanackere zet zich daarmee op de lijn van professor economie Wim Moesen (KUL) die in De Morgen voorrekende dat de regering Di Rupo wel degelijk op zoek moet naar 2,5 miljard. Volgens Moesen moeten er deze keer 'echt diepgaande maatregelen' getroffen worden.

Minister van Financiën Vanackere geeft geen voorzet in de kwestie waar er nog 2,5 miljard moet of kan bespaard worden. (EE)

Onze partners