Steuntrekkers amper gecontroleerd op zwartwerk

12/07/12 om 09:08 - Bijgewerkt om 09:08

Volgens N-VA-Kamerlid Nadia Sminate was vorig jaar 43 procent van de gecontroleerde uitkeringsgerechtigde arbeidsongeschikten in het zwart aan de slag. Staatssecretaris Crombez ontkent dat hoge cijfer.

Steuntrekkers amper gecontroleerd op zwartwerk

© AFP

Zwartwerk door mensen die "op de ziekenkas staan", blijft schering en inslag. Dat blijkt uit cijfers van de sociale inspectie, zo berichten Het Nieuwsblad en De Standaard.

Volgens N-VA-Kamerlid Nadia Sminate was vorig jaar 43 procent van de gecontroleerde uitkeringsgerechtigde arbeidsongeschikten in het zwart aan de slag. Ze leidt dat af uit cijfers die ze opvroeg bij staatssecretaris John Crombez (sp.a), bevoegd voor de strijd tegen sociale fraude.

De bevoegde dienst van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsuitkeringen (Riziv) handelde vorig jaar 714 dossiers af. "Dat is een controlegraad van amper 0,1 procent", zegt Sminate. In België ontvangen zowat 700.000 mensen omwille van arbeidsongeschiktheid of invaliditeit een ziekte-uitkering.

Sminate pleit voor een grondige hervorming van de controlediensten van het Riziv, die in totaal duizend controleurs tellen. Op het kabinet van Crombez wordt beklemtoond dat er al tal van initiatieven zijn genomen om de slagkracht van de controlediensten te vergroten. "Er wordt ook werk gemaakt van het aan elkaar koppelen van nog bijkomende databanken, waardoor fraude sneller komt bovendrijven."

Combrez ontkent hoge cijfers zwartwerkStaatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) ontkent dat 43 procent van de mensen met een uitkering in het zwart bijklust, zoals N-VA-Kamerlid Nadia Sminate had afgeleid uit een reeks opgevraagde cijfers. Slechts een deel van de pv's gaat over zwartwerk, maar dat precieze cijfer hebben we niet, reageerde Crombez op de VRT-radio. Bovendien zijn de controles erg gericht, waardoor de kans stijgt dat iets gevonden wordt. Sminate: 'Te weinig controles'

N-VA-Kamerlid Sminate blijft, ondanks de kritiek van Cromeze, bij haar punt, maar noemt de 43 procent "niet de kern van de zaak". Ze blijft erbij dat er veel te weinig controles worden uitgevoerd. "Zo lang de staatssecretaris niet inzet op de verhoging van de efficiëntie van de inspectiediensten, blijft de deur voor uitkeringsfraude wagenwijd openstaan", klinkt het.

Crombez van zijn kant benadrukt dat nog andere diensten zwartwerk controleren. Hij verwacht ook heel wat vooruitgang door een koppeling van de betrokken databanken. Maar volgens Sminate zal dat niets uithalen. "De essentie van zwartwerk is immers dat het geen officiële sporen nalaat", besluit ze. (Belga/INM)

Onze partners