Steun voor zonnepanelen versneld afgebouwd

06/04/11 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:17

De commissie Energie van het Vlaams Parlement keurde het ontwerp van Energiedecreet goed. Het decreet werd nog hier en daar bijgevijld door de meerderheid.

Steun voor zonnepanelen versneld afgebouwd

© Imageglobe

De commissie Energie van het Vlaams Parlement heeft het ontwerp van Energiedecreet, dat voorziet in een versnelde afbouw van de steun voor zonnepanelen vanaf 1 juli, goedgekeurd. Het decreet werd nog hier en daar bijgevijld door de meerderheid.

Meerderheidspartijen CD&V, SP.A en N-VA stemden voor, oppositiepartijen Vlaams Belang en Open VLD onthielden zich en Groen! stemde tegen.

Daling

De minimumopbrengst voor een groenestroomcertificaat - goed voor 1.000 kilowattuur stroom - gaat vanaf 1 juli van 330 naar 300 euro. Nadien daalt de steun stapsgewijs naar 190 euro in 2013 en uiteindelijk 90 euro vanaf 2016.

Voor grote zonneparken van meer dan 1 megawattuur (MWh) zouden de subsidies nog sneller dalen, met name van 330 euro begin 2011 naar 90 euro vanaf 2013. Bedoeling is om de superwinsten die gemaakt worden op die megaparken versneld aan te pakken.

Net op dat laatste punt wordt het decreet nog aangescherpt door een amendement van de meerderheid. De lat voor de zonneparken wordt verlaagd naar 250 kilowattuur (kWh). Ook wordt van de leveranciers een grotere transparantie gevraagd in de kosten voor groene stroom die ze doorrekenen.

Tot slot wordt ook de eindigheid van groenestroomcertificaten voor zonnepanelen voorzien. Nu kunnen mensen ook na de periode van de mininumsteun voor zonnepanelen (nu is dat nog een periode van 20 jaar, vanaf 2013 is dat 15 jaar) hun certificaten nog verhandelen op de markt. Bedoeling is om die mogelijkheid af te schaffen.

Prijsverhoging

De plaatsing van zonnepanelen zat de laatste jaren fors in de lift in Vlaanderen, maar de plaatsing van installaties is ook al jaren overgesubsidieerd.

Dat zorgt voor een negatieve impact op de elektriciteitsfactuur, denk aan de tariefverhoging van zes euro per maand die distributienetbeheerder Eandis recent aankondigde. Bij Infrax komt er maandelijks maximum drie euro bij. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners