Sterrenchef Peter Goossens luidt noodklok

19/11/12 om 06:49 - Bijgewerkt om 06:49

Sterrenchefs Peter Goossens en Yves Mattagne doen een oproep aan de regering Di Rupo om iets te doen aan de loonkost in de horeca. Volgens de topkoks dreigen er in ons land nog meer restaurants te verdwijnen door de hoge belasting op arbeid.

Later vandaag op Knack.be: de nieuwe Michelinsterren in België

Toprestaurants in België dreigen te verdwijnen. De lastendruk op de salarissen in de horeca is zodanig hoog, dat restaurants in de problemen komen. Dat zeggen twee van de bekendste Belgische sterrenkoks, Peter Goossens en Yves Mattagne, in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De twee sterrenchefs deden een oproep aan de regering Di Rupo om daar iets aan te doen tijdens het afgelopen weekeinde in Monaco. Daar vierde de Franse kok Alain Ducasse het 25-jarig bestaan van zijn restaurant Louis XV (3 sterren). Ducasse nodigde 240 koks uit alle delen van de wereld uit, samen goed voor driehonderd Michelinsterren.

ZwartwerkDe regering heeft al maatregelen genomen om restaurants leefbaarder te maken. Zo werd de btw verlaagd van 21 naar 12 procent. De invoering van een beveiligde kassa, om het welig tierende zwartwerk tegen te gaan, zal worden uitgesteld.

Een studie van professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt toonde twee jaar geleden aan dat de Belgische restaurants structureel onrendabel zijn wegens de hoge loonlasten en de harde concurrentie als gevolg van overaanbod. (Belga/EE)

Onze partners