Sterke stijging criminaliteit rond station Leuven: Tobback wijst naar Jambon

25/04/16 om 20:13 - Bijgewerkt om 20:13

Burgemeester van Leuven Louis Tobback (SP.A) heeft tijdens een persontmoeting scherp uitgehaald naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) omwille van de zware onderbezetting van de spoorwegpolitie in het Leuvens station.

Sterke stijging criminaliteit rond station Leuven: Tobback wijst naar Jambon

Louis Tobback © Belga Image

Louis Tobback reageerde op de mondelinge vraag die gemeenteraadslid en Kamerlid Renate Hufkens (N-VA) hem vanavond tijdens de gemeenteraad stelt en waarin ze beweert dat 'het aantal gerechtelijke inbreuken in en rond het station van Leuven de voorbije 5 jaar met ongeveer 46 procent gestegen is'. Het gaat vooral over (fiets)diefstallen, drugsfeiten en inbreuken op de vreemdelingenwetgeving. Volgens Hufkens is Leuven op dat vlak de sterkste stijger onder de centrumsteden.

'Ook de cijfers van begin dit jaar beloven weinig beterschap, terwijl in andere steden zoals Antwerpen en Brussel, waar men de voorbije jaren sterk inzette op de veiligheid, de cijfers daalden', aldus Hufkens.

Capaciteitstekort

Volgens Tobback moet Hufkens zich met haar vraagstelling tot haar partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon richten. Hij wijst erop dat, terwijl Brussel en Wallonië goed bedeeld zijn op vlak van spoorwegpolitie met een aanwezigheid van respectievelijk 108 en 102 procent van het voorziene kader, het in Vlaanderen veel slechter gesteld is. Antwerpen en de provincie West-Vlaanderen scoren slechts 77 en 88 procent en Leuven bengelt helemaal onderaan met 57 procent, meer bepaald 15,5 agenten op de voorziene 27. 'Jambon zorgt dus in de eerste plaats voor Brussel en Wallonië', aldus Tobback.

Dat verschillende toegangen van het Leuvens station na de aanslagen van 22/3 wekenlang afgesloten bleef was volgens Tobback in de eerste plaats een gevolg van dit capaciteitstekort.

Wat de evolutie van de criminaliteitscijfers in het station betreft is er volgens Tobback overigens enkel een stijging voor drugsfeiten en illegalen en daalt het aantal diefstallen. (Belga/KVDA)

Onze partners