Ster van Brusselse burgemeesters is tanende

© Belga

Een compromistekst die de macht van de Brusselse burgemeesters stevig inbindt, ligt klaar op tafel. Zo willen acht politieke partijen een efficiënter bestuur creëren voor de hoofdstad. N-VA is alvast sceptisch.

Negentien gemeenten, elk met eigen burgemeester en bestuur, vormen samen de hoofdstad. Dat dat de besluitvorming niet altijd ten goede komt, is geen verrassing. De acht partijen die samen het Vlinderakkoord hebben gesloten (CD&V, cdH, sp.a, PS, Open VLD, MR, Groen en Ecolo) komen met een voorstel om Brussel grondig onder handen te nemen. Dat schrijft de krant De Standaard, die de compromistekst kon inkijken.

Waar draait het om? De Brusselse regering krijgt meer bevoegdheden en heeft over verschillende dossiers het absolute laatste woord. Onder meer bij kwesties over mobiliteit en stedenbouw, zal het de bevoegde gewestminister zijn die de finale knopen in het dossier moet doorhakken.

Minder macht voor de burgemeester

Boze burgemeesters van de gemeenten kunnen zich dus niet langer verzetten tegen bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe tramlijn. Dossiers over grote bouwprojecten die de gemeentegrenzen overstijgen, komen terecht op het bureau van de regering. Daarnaast krijgt de Brusselse regering de bevoegdheid om beslissingen van gemeenten in extremis op te heffen. Ook het aantal huisvestingsmaatschappijen gaat terug van 33 naar 15.

In het verleden hebben de burgemeesters zich altijd hevig verzet tegen het overdragen van meer bevoegdheden naar het gewest. Onder meer Freddy Thielemans, burgemeester van Brussel-stad, verzette zich hier resoluut tegen. Dat de compromistekst van de acht partijen dus rond is en zoveel bevoegdheidsoverdrachten bevat, is erg opmerkelijk.

Philippe Moureaux, ex-burgemeester van Molenbeek, die tot de ploeg onderhandelaars behoorde, bood steun aan de Vlaamse onderhandelaars, en wrong meermaals de arm om van zijn Franstalige collega’s. Hij wilde graag wat vaart zetten achter de hervorming van zijn stad.

Geldkraan gaat dicht Bovendien hangt aan de hele hervorming een financieel kaartje. De Brusselse gemeenten hebben geen gemakkelijke budgettaire tijden voor de boeg. Als ze niet akkoord gaan met de hervorming, wordt de geldkraan deels dichtgedraaid.

N-VA, die niet tot de acht politieke delgaties behoort, vindt het akkoord onvoldoende ver gaan. Senator Karl Vanlouwe benadrukt dat Brussel een eenvoudig en efficiënt bestuur nodig heeft, en pleit daarom voor de hervorming tot “stadsgewest met een sterke inbreng van de gemeenschappen. De negentien aparte gemeenten staan een goed bestuur in de weg. En een verschuiving van enkele bevoegdheden is niet voldoende om van Brussel een Europese en federale hoofdstad met visie te maken.”

Woensdag stellen de onderhandelaars hun tekst officieel voor. Daarna moet het nog goedgekeurd worden door het parlement, en mogelijk lukt dat voor de zomer, als er geen kink in de kabel komt. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content