Stemming beleidsnota Zuhal Demir uitgesteld

18/04/17 om 13:25 - Bijgewerkt om 15:25

Bron: Belga

De bevoegde Kamercommissies zullen deze week wellicht nog niet stemmen over de verschillende beleidsnota's van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). Dat is een gevolg van de forse uithaal die ze meer dan een week geleden deed richting CD&V. CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten laat uitschijnen dat het uitstel er komt op vraag van premier Charles Michel.

Stemming beleidsnota Zuhal Demir uitgesteld

© Dirk Waem/BelgaImage

Demir volgde zowat acht weken geleden Elke Sleurs op als staatssecretaris. Daarom moet ze voor elk van haar bevoegdheden een beleidsnota voorstellen in de Kamer, waarna traditioneel een stemming plaatsvindt. CD&V dreigde ermee haar vertrouwen niet te schenken, nadat Demir de Vlamingen had "gewaarschuwd" voor "moslimpartij" CD&V en partijvoorzitter Wouter Beke had aangewreven de moslims te beschouwen als "kiesvee". Demir milderde nadien haar toon, maar de gevraagde excuses kregen de christendemocraten vooralsnog niet.

Daarom werd reikhalzend uitgekeken naar wanneer Demir dinsdagmorgen haar opwachting maakte in de commissie Bedrijfsleven voor haar beleidsnota rond Wetenschapsbeleid. Die vergadering werd ook opvallend druk bijgewoond.

Daar werd duidelijk dat er binnen de meerderheid een afspraak was om nog niet tot de stemming over te gaan. Johan Klaps (N-VA) stelde immers voor de stemming uit te stellen en zei zich aan te sluiten bij zijn MR-collega Caroline Cassart, al had die met geen woord over de stemming gerept. "Het toont aan dat de staatssecretaris nog geen meerderheid heeft", merkte Groen-fractieleider Kristof Calvo op. "Ik heb de fractie van de premier gehoord, die vroeg om uitstel, daarin snel bijgetreden door N-VA", verklaarde Servais Verherstraeten achteraf.

"Als de premier, of de fractie van de premier, iets vraagt, ben ik als loyale meerderheidspartner geneigd daarop in te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de premier daartoe zijn redenen heeft. Het is een duidelijk signaal van de premier dat we niet zomaar kunnen overgaan tot de orde van de dag en dat bijgevolg overleg nodig is".

Het lijkt er met andere woorden op dat het "bijkomend overleg" er komt omdat CD&V nog steeds niet geneigd is het incident zomaar te vergeten. Eerder op de dag had CD&V wel met de andere meerderheidspartners een vraag van de oppositie weggestemd waardoor de staatssecretaris bij de voorstelling van haar nota met een statement zou komen. Het uitstel van de stemming rond Wetenschapsbeleid was op zich niet nodig.

De bespreking was omstreeks 13.30 uur nog steeds niet afgelopen en wordt volgende week voortgezet. Dinsdagnamiddag en woensdag staat wel de voorstelling van de andere twee beleidsnota's nog geprogrammeerd.

Onze partners