Stemcomputers zijn volgens Binnenlandse Zaken nog bruikbaar

18/05/10 om 23:27 - Bijgewerkt om 23:27

Op 13 juni zal op alle plaatsen elektronisch kunnen worden gestemd waar dat bij de vorige verkiezingen ook gebeurde.

Tijdens de verkiezingen op 13 juni zal er op alle plaatsen elektronisch kunnen worden gestemd waar dat in het verleden ook gebeurde. Alle stemcomputers zijn getest en werken. Dat heeft federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) dinsdagavond gemeld.

In totaal wordt er in 201 gemeenten elektronisch gestemd. Volgens Turtelboom zullen alle stemcomputers in orde zijn voor de verkiezingen. Ze zijn getest en blijken allemaal te werken, aldus de minister.

Wel zijn er hier en daar kleine herstellingen nodig, zoals de vervanging van platte batterijen en schermen of kaartlezers die niet meer werken.

Normaal hadden de stemcomputers tegen de federale verkiezingen vervangen moeten zijn, maar onder meer omdat de verkiezingen werden vervroegd, was dat niet meer mogelijk.

Hier en daar stak de vrees op dat er weer met potlood en papier zou moeten gestemd worden of dat er zich ernstige technische problemen zouden voordoen.

Maar volgens Turtelboom zal er op 13 juni opnieuw elektronisch kunnen gestemd worden in alle gemeenten waar dat vroeger ook gebeurde.

Lees meer over:

Onze partners