Stembusgang in faciliteitengemeenten verloopt rustig

14/10/12 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:25

In de Vlaamse faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem verloopt alles vlot en blijven communautaire incidenten uit.

Stembusgang in faciliteitengemeenten verloopt rustig

© Belga

In de Vlaamse faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem, waar de inwoners een oproepingsbrief kregen van de gouverneur van Vlaams-Brabant én van het Franstalige gemeentebestuur, verloopt alles vlot. De voorzitters van de stembureaus aanvaarden beide brieven. Communautaire incidenten blijven uit.

In Kraainem brengen de kiezers volgens Luk Van Biesen, lijsttrekker van de Nederlandstalige eenheidslijst Open, de twee brieven mee.

In Wezembeek-Oppem brengen enkel een aantal Nederlandstaligen de twee brieven mee en houden de Franstaligen het bij de Franstalige brief van het gemeentebestuur, hoewel beide brieven aanvaard worden.

In Sint-Genesius-Rode blijven de problemen uit. De meeste Franstaligen komen ook hier opdagen met de oproepingsbrief van het gemeentebestuur. Wat betreft volmachten aanvaarden volgens An Sobrie, Vlaams schepen (Respect) in Sint-Genesius-Rode, de voorzitters van het stembureau enkel de brief van de gouverneur. "Anders zou iemand twee keer kunnen stemmen met een volmacht".

Ook in Linkebeek zijn er volgens waarnemend burgemeester Damian Thiery (FDF) geen problemen. Hier worden bij volmachten wel de twee brieven
aanvaard.

Oproepbrief NL/FR

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois gaf een maand geleden de gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, de opdracht om zelf omzendbrieven in het Nederlands te sturen in de zes faciliteitengemeenten omdat Bourgeois vreesde dat deze de omzendbrief van Peeters hierbij niet zouden respecteren.

In de vier gemeenten, Kraainem, Linkebeek, Sing-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem, stuurde de Franstalige meerderheid ook een eigen oproepingsbrief waarbij de Franstaligen steevast een brief in hun eigen taal kregen. (Belga/LVR)

Onze partners