Stembureaus zijn dicht

13/06/10 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

Sinds 15 uur zijn alle stembureaus dicht. Het stemmen per computer is zonder al te grote problemen verlopen.

De verkiezingen zijn zondag zonder grote technische problemen verlopen. Binnenlandse Zaken heeft in stembureaus waar elektronisch werd gestemd minder interventies moeten uitvoeren dan in 2009.

Kiezers die met potlood en papier stemden konden dat tot 13 uur. Een kleine helft van de kiezers bracht zondag zijn stem via de computer uit. Daarvoor had men de tijd tot 15 uur.

Bij de opstart van de computers hebben technische ploegen volgens Binnenlandse Zaken zondagochtend een vijftiental ernstige interventies moeten uitvoeren.

Binnenlandse Zaken zet zondag een 800-tal mensen, onder wie een kleine vijfhonderd technici, in om de stembusslag vlot te laten verlopen.

In de loop van de ochtend (tot 10 uur) werden in de 3.900 stembureaus waar elektronisch werd gestemd in totaal een 240-tal interventies uitgevoerd.

Tussen 7 en 12 uur liep het aantal interventies op tot 300. Dat waren er 14 procent minder dan vorig jaar, toen 354 keer moest worden tussengekomen.

Volgens Binnenlandse Zaken openden slechts enkele stembureaus zondagochtend met enkele minuten vertraging. In Laken werden volgens Binnenlandse Zaken wel lange wachtrijen gemeld na een crash van de hoofdcomputer.

Lees meer over:

Onze partners