'Stelling van rechtse politici dat vluchtelingen zuurverdiende geld inpikken van goeie Belgen, klopt niet'

02/09/15 om 10:48 - Bijgewerkt om 11:17

Kenneth Roth van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vindt de uitspraken van Bart De Wever (N-VA) over een apart sociaal statuut voor vluchtelingen onbegrijpelijk.

'Stelling van rechtse politici dat vluchtelingen zuurverdiende geld inpikken van goeie Belgen, klopt niet'

Asielzoekers wachten op hun registratie aan het federaal kantoor voor Migratie en Vluchtelingen in Berlijn. © REUTERS

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil dat er een apart sociaal statuut voor vluchtelingen komt. De erkende vluchtelingen in België zouden dan niet meteen over alle sociale rechten kunnen beschikken. Kenneth Roth van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) kan zich daar absoluut niet in vinden. 'Vluchtelingen hebben in hun lange reis veel doorzettingsvermogen getoond. Die mensen komen hier echt niet profiteren, maar wel een nieuw leven opbouwen', zei hij in Terzake.

Kenneth Roth is al jarenlang directeur van ngo Human Rights Watch (HRW). Hij is in ons land voor een bezoek aan het Brussels bureau van de mensenrechtenorganisatie.

De uitspraken van de Antwerpse burgemeester lokte heel wat reacties uit. Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt het vreemd dat Bart De Wever ineens het idee lanceert van een speciaal statuut voor erkende vluchtelingen, terwijl er de afgelopen jaren bespaard is in de opvang van vluchtelingen. Kahtleen Van Bempt (SP.A) vindt dat de Antwerpse burgemeester 'de wij-zij-tegenstellingen aanscherpt'.

Onze partners