Stel uw vraag aan Karel Van Eetvelt

14/03/13 om 04:12 - Bijgewerkt om 04:12

Karel Van Eetvelt is gedelegeerd bestuurder van Unizo, de spreekbuis van zelfstandigen en kmo's.

Stel uw vraag aan Karel Van Eetvelt

© Belga

Als hij een onderhandelingstechniek zou prijsgeven, welke is dat dan? Hoe beoordeelt Karel Van Eetvelt wat velen de aanval van N-VA op het middenveld noemen? En het sociaal overleg, is die besluitvormingsmethode anno 2013 wel transparant genoeg?
Hebt u een originele of relevante vraag voor Karel Van Eetvelt? Mail ze naar mijnvraag@knack.be. En maak kans op twee filmtickets!

Vergeet zeker niet om uw naam en adres te vermelden zodat wij u uw prijs kunnen bezorgen.

Hoewel hij nog maar eind de veertig is en er topfit uitziet, mogen we Karel Van Eetvelt (1966°) stilaan een oude rot noemen. Aangezien hij in 2004 Kris Peeters (CD&V) opvolgde als gedelegeerd bestuurder van Unizo, zit hij intussen bijna tien jaar mee rond de onderhandelingstafel van vakbonden en werkgeversorganisaties.

Samen met de regering hebben die de afgelopen maanden al aanzienlijke klippen genomen. Maar het moeilijkste dossier, het harmoniseren van het arbeiders- en bediendenstatuut, ligt nog op tafel.

Terwijl de onderhandelingen daarover starten, zetten de bediendenbonden alvast hun hakken in het zand. Raken aan hun verworven rechten - bedienden hebben bijvoorbeeld een betere onslagregeling dan arbeiders - staat gelijk aan stakingen, waarschuwen zij. De deadline voor een akkoord over het eenheidsstatuut is 8 juli, opgelegd door het Grondwettelijk Hof, 'omdat de huidige regeling werknemers met een arbeidersstatuut discrimineert'.

Van Eetvelt studeerde Latijn-wetenschappen en is licenciaat in de lichamelijke opvoeding (KU Leuven). Hij behaalde ook een aggregaat om te mogen lesgeven in het hoger onderwijs.

Zijn vader Jozef Van Eetvelt (CD&V), gewezen parlementslid, was veertig jaar lang burgemeester van Bornem. Of Karel zelf ooit politicus wordt? Die kans is miniem, zei hij vorige maand nog in Het Laatste Nieuws: 'Ik ben door meer dan één partij gepolst, maar ik heb thuis gezien wat partijpolitiek betekent. Liever niet, dus. Bovendien strookt dat niet met mijn temperament.
Ik ben te ongeduldig voor de politiek. Ik kan meer invloed en druk uitoefenen als sociale partner dan als politicus.'

Maar verandering kondigt zich aan. 'Ook voor Unizo zou het slecht zijn als ik hier over vijf jaar nog zit. Dan zou ik mijn drive kwijt zijn en me hebben aangepast aan het gezapige ritme van sommige andere sociale partners.'

Ophef onstond onlangs nadat Van Eetvelt in een Nederlandse krant had verklaard dat veel Vlaamse ondernemers hopen op verandering met de N-VA in 2014. Dat is geen stemadvies maar een naakte vaststelling, verduidelijkte hij. Veertig procent van de Unizo-leden zou vandaag een voorkeur heben voor N-VA, evenveel als voor CD&V en Open VLD samen.

In zijn vrije tijd is Van Eetvelt een verwoed wielrenner. Hij is bevriend met Eddy Merckx en maalt ongeveer 8 à 10.000 kilometer per jaar. 'Het is belangrijk dat ondernemers meer aan sport doen,' zei hij in Knack. 'Veel kleine zelfstandigen zijn dag en nacht met hun zaak bezig, waardoor ze hun gezondheid wel eens verwaarlozen.'

Van Eetvelt is getrouwd en heeft twee kinderen. Zijn huishouden, is ook dat een klein bedrijf?

Onze partners