Stefaan Walgrave: "Campagne heeft geen bepalende rol gespeeld"

14/06/10 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

"De andere partijen zijn er niet in geslaagd om hun thema's op te dringen, altijd was de N-VA het gespreksthema bij uitstek."

Stefaan Walgrave: "Campagne heeft geen bepalende rol gespeeld"

Stefaan Walgrave, politicoloog Universiteit Antwerpen: De peilers hadden gelijk. Dat alle tendenzen die ze aangaven zijn uitgekomen, mag onderstreept worden. Al vertegenwoordigden de V-partijen (N-VA, Vlaams Belang, LDD) eerder al samen ongeveer evenveel kiezers als vandaag, het verkiezingsresultaat van N-VA is historisch.
Opvallend is dat de campagne geen bepalende rol heeft gespeeld. De andere partijen zijn er niet in geslaagd om hun thema's op te dringen, altijd was de N-VA het gespreksthema bij uitstek. Het meest beslissende moment van de campagne blijkt achteraf het uitlekken van de interne peiling die een grote overwinning voor N-VA aangaf. Dat bericht heeft heel de campagne in de plooi gelegd.
Over de regeringsonderhandelingen ben ik niet pessimistisch. De communautaire impasse was vooral te wijten aan de machtsstrijd tussen MR en PS. Die is nu beslecht, en dat luidt allicht een communautaire dooi in.

Voor een staatshervorming is een tweederdemeerderheid nodig. Omdat die meestal in de regering zit, lijkt rooms-rood met N-VA en Ecolo en eventueel Groen! - ofwel ín de regering ofwel de staatshervorming steunend vanuit de oppositie - de meest logische coalitie. Met Elio Di Rupo als premier. Tenzij Bart De Wever die rol opeist, maar dat zie ik niet gebeuren.

Lees meer over:

Onze partners