Stefaan De Clerck pakt overlast in steden aan met huisarrest

29/09/11 om 07:12 - Bijgewerkt om 07:12

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zet preventief huisarrest, thuisdetentie en snelrecht in tegen de criminaliteit in steden.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) schuift preventief huisarrest, thuisdetentie en snelrecht naar voor als maatregelen om de criminaliteit in steden terug te dringen.

Dat staat in een brief van de minister aan de burgemeesters, waarover De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag berichten.

"Er bestaan tal van wetten om de overlast aan te pakken, maar ze worden onderbenut", vindt De Clerck. "Nu schieten de burgemeesters te veel met losse flodders. Dit plan geeft hen een systeem."

De Clerck: 'Drie dagen bij vader en moeder, dat zullen ze voelen'

Het preventieve huisarrest valt het meest op. "De samenleving pikt het niet dat korte straffen nauwelijks worden uitgevoerd", zegt de minister. "Als een bende jongeren mensen lastigvalt, moeten ze een paar dagen thuis blijven om af te koelen. Drie dagen bij vader en moeder thuis blijven, dat zullen ze voelen"

Een ander instrument om straffeloosheid tegen te werken is thuisdetentie. Bij dat systeem, dat vanaf januari ingaat, krijgen veroordeelden op verschillende tijdstippen een automatisch telefoontje thuis. Dat moeten ze zelf beantwoorden.

Gemeentelijke sanctie

De Clerck wil ook de gemeentelijke administratieve sanctie uitbreiden. Hij vraagt de parketten meer in te zetten op minnelijke schikking en strafbemiddeling en het snelrecht nieuw leven in te blazen. Burgemeesters, procureurs en korpschefs moeten beter samenwerken, net als de Dienst Vreemdelingenzaken en Justitie. Handelaars kunnen zelf ook voorstellen doen om de overlast aan te pakken; zo staat nog in de brief. (Belga/SD)

Onze partners