Steekpartij Schaarbeek: 'Geen terreurdaad', zeggen advocaten

10/10/16 om 18:51 - Bijgewerkt om 21:31

De Brusselse raadkamer heeft de voorlopige hechtenis van Hicham Diop, de man die woensdag in Schaarbeek drie agenten aanviel en verwondde, met een maand verlengd. Zijn advocaten betwisten dat hij terroristische motieven had.

Steekpartij Schaarbeek: 'Geen terreurdaad', zeggen advocaten

© Belga Image

Hicham Diop is deze namiddag voor de raadkamer verschenen. Tijdens de korte zitting vroegen de advocaten van de verdachte niet om hun cliënt onder voorwaarden vrij te laten.

Neergestoken

Diop (43) viel woensdagmiddag twee agenten van de politie Brussel Noord aan in Schaarbeek en stak hen neer met een mes. Een andere politiepatrouille kon hem inrekenen, maar daarbij liep een van de agenten wel een neusbreuk op. De agenten moesten Diop, een ex-militair en voormalig bokser, ook in een been schieten, voor ze hem konden inrekenen.

De man had bij zijn aanval op de politieagenten geen islamitische leuzen geroepen maar bij zijn eerste ondervraging door de federale gerechtelijke politie (FGP) legde hij meteen een aantal verklaringen af die erop wezen dat het mogelijks om een terreurdaad ging. Ook bleek de man gekend te zijn bij de veiligheidsdiensten voor zijn sympathieën voor en contacten met extremistische moslims.

Nochtans had Diop bij zijn aanval geen terroristische motieven, aldus zijn advocaten. Die aanval zou meer te maken hebben met het feit dat Diop in 2011 aangereden werd door een voertuig van de federale politie. Volgens de verdediging wilde Diop enkel een wapen bemachtigen om daarna naar de agenten te kunnen gaan die hem hadden aangereden en volgens hem ongestraft waren gebleven. Hij zou enkel met hen een gesprek willen voeren hebben.

Medicatie

Volgens zijn advocaat Sébastien Courtoy was Diop zou onder van medicatie op het moment van de feiten. Courtoy zei dat aan de Franstalige nieuwszenders RTL-TVi en RTBF.

Aan RTL-TVi zei de advocaat dat het probleem van de medicatie terug te brengen is tot 2011, toen Diop zijn comeback als bokser wilde maken na een zware blessure. Die comeback was nodig om zijn familie financieel te kunnen blijven steunen. Om hierin te slagen schreef zijn dokter verschillende geneesmiddelen voor zoals testosteron, groeihormonen, anabole steroïden, codeïne en een reeks verdovende middelen. 'Die cocktail heeft hem gek gemaakt.'

Broer

Zijn oudere broer Aboubaker (46) zal woensdag voor de raadkamer verschijnen. Ook hij is in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Het federaal parket bevestigt dat hij hem een aantal namen van politiemensen en magistraten gevonden werden, maar het gaat zo goed als zeker niet om een hitlijst. Televisiezender RTL had zondagavond over de vondst van de lijst met namen bericht.

Gerechtelijke bronnen verduidelijken dat er bij de huiszoeking bij Aboubaker Diop, die een gerechtelijk verleden heeft, een hele resem documenten en geschriften in beslag zijn genomen en dat de namen verspreid staan over meerdere documenten. Een aantal van de vermelde personen is ook al enkele jaren met pensioen. 'Hij zou zeker niet de eerste zijn die zo een lijstje bijhoudt van politiemensen en magistraten die optreden in 'zijn' dossiers', klinkt het. (Belga/KVDA)

Onze partners