Steekpartij in psychiatrisch centrum: zeven gewonden, twee in levensgevaar

25/01/16 om 21:47 - Bijgewerkt op 26/01/16 om 01:58

Bij de steekpartij in het psychiatrisch centrum Titeca in Schaarbeek zijn zeven mensen zwaargewond geraakt, van wie er 2 in kritieke toestand verkeren.

Steekpartij in psychiatrisch centrum: zeven gewonden, twee in levensgevaar

© BELGA

Dat meldt het Brussels parket. De vermoedelijke dader, een patiënt, is ingerekend.

Die patiënt, een 19-jarige die al 5 jaar in het centrum wordt behandeld, had een uitgaansvergunning gekregen. Toen hij maandagavond terugkeerde en werd binnengelaten in zijn afdeling, viel hij onmiddellijk een verpleger aan met een mes dat hij waarschijnlijk het gebouw had binnengesmokkeld. Nadien viel hij nog vijf verplegers en een patiënt aan, voordat men erin slaagde de deuren voor hem te sluiten. De jongeman ging er vandoor maar kon bij zijn ouders thuis opgepakt worden. Hij was bij de steekpartij zelf ook lichtgewond geraakt.

'Moordpoging'

Intussen werden zijn zeven slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. "Twee van hen verkeren nog in levensgevaar, de anderen zullen in de komende uren en dagen het ziekenhuis mogen verlaten", aldus de parketwoordvoerster. Eerder had het parket gemeld dat 4 van de gewonden in kritieke toestand verkeerden, maar twee van die vier "zijn erop vooruitgegaan".

Het Brusselse parket is maandagavond nog ter plaatse afgestapt met het labo van de federale politie, een wetsarts en de onderzoeksrechter. Het parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend voor moordpoging.

'Reïntegratie'

Volgens parketwoordvoerster Ine Van Wymersch werd gewerkt aan de "reïntegratie" van de jongeman. "Daarom mocht hij regelmatig naar huis, bij zijn ouders in Anderlecht. Dat was ook dit keer het geval".

"Over het motief van de dader is nog niets bekend, hij is nog niet verhoord. Tot nu toe stond hij niet gekend voor feiten die in verband kunnen gebracht worden met wat zich heeft afgespeeld. In de instelling wordt dan ook heel verrast gereageerd. De directie probeert het nodige te doen om het personeel en de andere patiënten zo goed mogelijk op te vangen en de continuïteit te voorzien."

(Belga/RR)

Onze partners