Steeds minder jongeren naar bib en cultuurcentra

© Thinkstock

Openbare bibliotheken en cultuurcentra in Brussel en Vlaanderen krijgen steeds minder jongeren over de vloer. Dat is een van de vaststellingen van onderzoek door de UAntwerpen en bureau Lokaal Marktonderzoek.

Steeds minder Brusselse en Vlaamse jongeren bezoeken openbare bibliotheken en cultuurcentra. Vooral ouderen blijken regelmatige bezoekers. Dat stelt de UAntwerpen vast in een onderzoek in samenwerking met bureau Lokaal Marktonderzoek.

Goed nieuws is dat aanbod, dienstverlening en infrastructuur van de instellingen ‘zeer gewaardeerd’ worden door de gebruikers, wat goed is voor klantentrouw. Anderzijds zien de onderzoekers wel een aantal aandachtspunten en uitdagingen.

Jongeren niet aangetrokken

Jongeren vormen een steeds kleiner publiek. ‘We zien de leeftijd van het publiek opschuiven. De aantrekkingskracht naar jongeren toe lijkt geleidelijk af te nemen’, zegt onderzoeker Annick Schramme. ‘Mensen haken ook af omwille van een toegenomen tijdsdruk.’

Lager opgeleiden en mensen met een lager inkomen komen eveneens minder naar de bib of het cultuurcentrum. Niet-Belgen blijken ‘zeer afwezig’. Wat betreft cultuurcentra, stellen de wetenschappers dat die plekken nochtans net bedoeld zijn om cultuurparticipatie te verhogen.

Bovendien wordt er vastgesteld dat muziek- en humorprogramma’s het theateraanbod vervangen. ‘Verleggen centra hun focus hierdoor richting entertainment en komen ze zo stilaan in het vaarwater van de commerciële aanbieders?’, vragen de onderzoekers zich af. Ze stellen zich ook vragen bij de prijszetting: ‘Het zijn niet die mensen met een lager inkomen die gebruikmaken van het aanbod en de tevredenheid met de huidige ticketprijzen en kortingsformules is opmerkelijk hoog.’

Ook de digitalisering blijkt een uitdaging te zijn. ‘Mensen haken af omdat ze hun informatie- en entertainmentbehoeften op andere manieren kunnen stillen. De ontleningen van cd’s lopen sterk terug.’

De onderzoekers raden aan om een digitaal aanbod en dito dienstverlening te ontwikkelen, met aandacht voor mensen zonder digitale toegang.

Aan het onderzoek namen 153 steden en gemeenten deel. Er werden bijna 90.000 enquêtes online ingevuld. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content